Pegawai kesihatan Greece mengambil tindakan terhadap fitnah krisis kutu katil menyasarkan pelancong

(SeaPRwire) –   Kementerian kesihatan Yunani sedang meminta bantuan polis terhadap orang yang membuat fitnah dengan cuba menakutkan pelancong asing keluar daripada beberapa apartmen sewa pendek di Athens dengan membuat-buat krisis kutu tempat tidur.

Satu kenyataan Kementerian kesihatan Selasa menyatakan poster-poster yang ditempel di luar bangunan apartmen di pusat bandar, dihiasi dengan logo palsu kementerian dan pihak berkuasa Athens, “sama sekali tidak benar.”

Poster-poster itu, ditujukan kepada “tetamu yang dihormati” dalam bahasa Inggeris yang salah ejaan, mendakwa pihak berkuasa kesihatan telah mengeluarkan perintah untuk “rumah tetamu persendirian tempatan” dievakuasi “untuk melindungi kesihatan awam penduduk tetap Yunani.”

Dengan menyebut wabak kutu tempat tidur yang tidak wujud, ia mengancam pelancong dengan denda $540 jika gagal meninggalkan penginapan mereka, dan mengucapkan selamat tinggal yang mesra kepada mereka di Yunani.

Selain krisis kos sara hidup, Athens dan bahagian-bahagian lain Yunani menghadapi masalah perumahan yang sebahagian besarnya disebabkan oleh penyebaran apartmen sewa pendek – terutamanya untuk pelancong asing.

Ini telah membantu mengapi-apikan kenaikan kos sewa jangka panjang untuk rakyat Yunani, kebanyakan mereka tidak mampu membiayai kawasan perumahan di pusat Athens. Nilai hartanah juga meningkat, sebahagian kerana program “visa emas” yang menawarkan tempat tinggal kepada pelabur hartanah asing.

Pelancongan ialah pemacu utama ekonomi Yunani, menyumbang satu perlima hasil tahunan, dan 2023 dijangka menjadi tahun rekod untuk kedatangan.

Kementerian kesihatan Selasa menyatakan bahawa ia telah memaklumkan polis “untuk melakukan apa yang perlu” mengenai fitnah itu. Ia menyatakan bahawa “tiada sesiapa dibenarkan menakutkan dan mengelirukan awam” mengenai isu-isu.

Yunani belum mengalami sebarang masalah besar dengan kutu berdarah yang baru-baru ini menimbulkan kebimbangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.