Pegawai melindungi cucu Biden menembak pencuri kereta

(SeaPRwire) –   Pencuri cuba memecah masuk ke dalam kenderaan rahsia Secret Service di kawasan Georgetown, Washington DC

Seorang ejen Secret Service yang melindungi Naomi Biden, cucu kepada Presiden AS Joe Biden, telah melepaskan tembakan ke arah tiga pencuri yang cuba memecah masuk ke dalam kenderaan Secret Service yang diparkir di Washington DC pada hari Ahad, lapor Agenssi Berita Associated Press pada hari Isnin, mengikut sumber pihak berkuasa.

Biden sedang berada bersama pasukannya di kawasan Georgetown apabila mereka melihat pencuri itu cuba memecahkan tingkap SUV agensi yang tidak bertanda, yang tidak diduduki pada masa itu. Salah seorang agen menembak ke arah pencuri tetapi tidak mengena sesiapa, kata kenyataan Secret Service pada hari Isnin.

Ketiganya melarikan diri dalam sebuah kereta merah. Secret Service mengatakan ia telah mengeluarkan maklumat tentang kenderaan itu kepada Polis Metropolitan.

Pencurian kereta menjadi perkara biasa di Washington, dengan lebih 750 kes dilaporkan setakat ini tahun ini ​​– lebih daripada dua kali ganda jumlah tahun lalu. Lebih 6,000 kenderaan dilaporkan dicuri dalam tempoh yang sama.

Tokoh kerajaan tidak terkecuali daripada fenomena ini. Ahli Kongres Henry Cuellar (D-Texas) dicuri keretanya bulan lalu berhampiran Capitol oleh tiga penyerang bersenjata. Walaupun polis menemui keretanya ditinggalkan tidak lama selepas dicuri, pencuri tidak ditangkap.

Washington DC menyaksikan peningkatan 38% jenayah ganas tahun ini, dipimpin oleh peningkatan pembunuhan dan pencurian kereta.

Pada bulan Februari, Ahli Kongres Angie Craig (D-Minnesota) diserang di lif bangunan apartmennya di Washington. Lelaki berusia 26 tahun yang mengaku bersalah ke atas serangan itu mempunyai rekod jenayah yang panjang, termasuk sabitan atas serangan ke atas pegawai polis.

Walaupun Majlis DC, badan perundangan wilayah ibu negara AS itu, meluluskan penyemakan menyeluruh kod jenayahnya tahun lalu yang menurunkan maksimum hukuman bagi kesalahan ganas, termasuk pencurian kereta dan rompakan, penyemakan itu dengan cepat dituduh menjadi punca gelombang jenayah yang mula menguasai daerah itu dan dibatalkan kurang daripada sebulan selepas Craig diserang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)