Pegawai pertahanan kanan Rusia ditangkap atas tuduhan rasuah ketika berlaku perubahan di Kremlin

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai pertahanan senior Rusia yang kedua telah ditangkap atas tuduhan rasuah, pegawai mengatakan Selasa, beberapa hari selepas menggantikan menteri pertahanan dalam perombakan kabinet yang meningkatkan harapan lebih banyak penyingkiran seperti itu.

Lt. Jen. Yury Kuznetsov, pegawai berusia 55 tahun ketua pengarah utama jabatan sumber manusia Kementerian Pertahanan, telah ditangkap dalam serbuan awal Isnin di vila pinggir bandar Moscow, laporan media Rusia melaporkan. Beliau ditahan atas tuduhan rasuah dan ditahan menunggu siasatan dan perbicaraan, mengikut Jawatankuasa Siasatan Negara, agensi siasatan jenayah negara tertinggi Rusia.

Kuznetsov dituduh menerima rasuah “sangat besar”, satu tuduhan yang boleh dihukum sehingga 15 tahun penjara. Jawatankuasa itu mendakwa beliau menerima rasuah dalam jawatan terdahulunya sebagai ketua bahagian Staf Am Jeneral bertanggungjawab untuk mengekalkan rahsia negara, jawatan yang dipegang selama 13 tahun.

Dalam serbuan itu, ejen Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan atau FSB, memecahkan pintu dan tingkap rumahnya semasa beliau tidur, laporan itu menyatakan, merampas syiling emas, barang mewah dan sedikit lebih daripada $1 juta tunai.

Isterinya, yang sebelum ini bekerja dalam beberapa struktur Kementerian Pertahanan, juga dilaporkan dimintai keterangan.

Pada Ahad, Putin menyusun semula kabinetnya apabila memulakan penggal kelimanya dalam pejabat, menggantikan Sergei Shoigu, yang berkhidmat sebagai menteri pertahanan selama 11 1/2 tahun, dengan Andrei Belousov, pakar ekonomi dan bekas timbalan perdana menteri. Putin melantik Shoigu sebagai setiausaha Majlis Keselamatan, peranan agak sama dengan penasihat keselamatan negara Amerika Syarikat, menggantikan Nikolai Patrushev.

Patrushev, ahli penting lingkaran dalaman Putin yang berfahaman keras dan berkuasa yang memegang jawatan itu selama 16 tahun, dilantik sebagai pembantu presiden. Alexei Dyumin, gabenor wilayah Tula dan kerap disebut sebagai pengganti potensi Putin, juga dilantik sebagai pembantu presiden.

Patrushev akan menyelia industri pembinaan kapal Rusia dalam jawatan baharu ini, tetapi mungkin kemudian juga menangani tugas-tugas lain, kata jurucakap Kremlin Dmitry Peskov Selasa.

Beliau menolak konsep bahawa penggantian Shoigu mewakili penurunan pangkat, menggambarkan jawatan baharu itu sebagai “jawatan kanan yang sangat luas tanggungjawabnya.”

Walaupun Shoigu, yang mempunyai hubungan peribadi dengan Putin dan menemaninya bercuti di gunung Siberia selama bertahun-tahun, diberikan jawatan kanan baharu, masa depan kumpulannya yang rapat dalam Kementerian Pertahanan kelihatan meragui di bawah Belousov.

Timbalan Shoigu, Timur Ivanov, ditangkap bulan lepas atas tuduhan rasuah dan diarahkan kekal dalam tahanan menunggu siasatan rasmi. Penangkapannya secara meluas ditafsirkan sebagai serangan terhadap Shoigu dan kemungkinan pendahuluan kepada pemecatannya.

Perombakan itu kelihatan cuba meletakkan sektor pertahanan selari dengan ekonomi yang lain dan mengetatkan kawalan terhadap perbelanjaan tentera yang meningkat dengan dakwaan rasuah yang berleluasa dalam pucuk pimpinan tentera tertinggi.

Berucap Selasa di dewan atas parlimen, Belousov berkata Putin telah memberinya tugas untuk lebih rapat mengintegrasikan sektor pertahanan ke dalam ekonomi negara.

“Bukan tugas yang mudah, ia komprehensif dan terutamanya membabitkan pengoptimuman perbelanjaan tentera,” katanya. “Terutamanya, pengoptimuman bermakna meningkatkan kecekapan.”

Beliau memberi kredit kepada Shoigu atas penyeliaan pemodenan tentera tetapi menekankan kepentingan mencapai matlamat Rusia di Ukraine dengan korban minimum.

Belousov juga merujuk keperluan meningkatkan bekalan artileri moden dan sistem peluru berpandu, drone dan aset perang elektronik. Beliau berkata tentera akan terus memperkukuh barisannya dengan sukarelawan, menunjukkan tiada keperluan untuk pusingan pengerahan lain.

Pengerahan separa 300,000 simpanan yang Putin perintah pada musim gugur 2022 ketika kemunduran tentera dan sangat tidak popular, menyebabkan ratusan ribu melarikan diri ke luar negara untuk mengelakkan dipanggil berkhidmat.

Dalam tusukan tersirat kepada Shoigu dan kumpulannya yang secara meluas dikritik oleh pengulas tentera pro-Kremlin kerana menyembunyikan kemunduran di Ukraine daripada Putin, Belousov berkata beliau akan berpandukan “prinsip tak ternilai: boleh silap tetapi tidak dibenarkan berbohong.”

Shoigu secara meluas dilihat sebagai tokoh utama di sebalik keputusan Putin untuk menyerang Ukraine pada Februari 2022, dan banyak hawks Rusia mengkritiknya kerana melebih-lebihkan keupayaan tentera Rusia.

Beliau dan ketua Staf Am, Jen. Valery Gerasimov, menghadapi kritikan kuat daripada hawks Rusia kerana kemunduran tentera, termasuk kegagalan menawan Kyiv awal dalam peperangan dan penarikan tentera Rusia dari timur laut dan selatan Ukraine kemudian.

Perombakan itu berlaku ketika tentera Rusia menekan serangan baharu, cuba mengambil kesempatan daripada penangguhan bantuan Barat yang berlaku apa yang banyak pemerhati lihat sebagai momen penting dalam peperangan.

Kremlin cuba meredakan kekeliruan meluas atas pemilihan pakar ekonomi tanpa rekod tentera sebagai menteri pertahanan dengan menekankan bahawa Gerasimov, yang mengarahkan pertempuran di Ukraine, telah mengekalkan jawatannya.

Peskov juga menolak dakwaan bahawa perombakan dan penangkapan pegawai kanan Kementerian Pertahanan boleh mengganggu tentera dan menjejaskan peristiwa di Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.