Pegawai Ukraine mengatakan lebih daripada 50 cedera ketika Rusia menyerang sasaran Kyiv dengan peluru berpandu balistik

(SeaPRwire) –   Rusia melancarkan serangan peluru berpandu keduanya untuk minggu ini pada Rabu, menyebabkan sekurang-kurangnya 53 orang cedera dan merosakkan rumah serta sebuah hospital kanak-kanak, menurut pihak berkuasa.

Ini, sementara Presiden Volodymyr Zelenskiyy memohon di Washington, D.C., untuk bantuan tambahan bagi menyokong tindak balas tentera Ukraine terhadap , yang bermula pada Februari 2022.

Tingkap apartmen kediaman pecah dan penduduk berlari keluar ke jalan raya untuk menilai kerosakan. Serpihan daripada peluru berpandu meninggalkan lubang besar di tanah dan memusnahkan kereta yang diparkir di tepi jalan.

Sistem pertahanan udara Ukraine menembak jatuh semua 10 peluru berpandu balistik yang menarget ibu negara kira-kira pada pukul 3 pagi, menurut Tentera Udara Ukraine di Telegram.

Serpihan yang jatuh menyebabkan kecederaan dan kerosakan di empat daerah Kyiv sepanjang Sungai Dnipro, yang memotong bandar raya itu, menurut pihak berkuasa. Pentadbiran tentera Kyiv berkata 35 bangunan rosak.

Polis kebangsaan Ukraine berkata 53 orang, termasuk enam kanak-kanak, cedera dalam serangan itu. Polis berkata 18 mangsa dimasukkan ke hospital.

Staf Am Jeneral Ukraine mengenal pasti peluru berpandu itu sebagai peluru berpandu balistik Iskander-M dan S-400. Yermak, ketua pejabat Zelenskiyy memuji sistem pertahanan udara Barat dan operatornya selepas Ukraine menembak jatuh semua 10 projektil itu.

“Keberkesanan senjata Barat di tangan askar Ukraine tidak boleh dipertikaikan,” kata Yermak di Telegram.

Sebuah hospital kanak-kanak di daerah Dniprovskyi Kyiv tingkap dan pintu masuknya pecah oleh serpihan, tetapi tiada mangsa dilaporkan, kata Datuk Bandar Vitali Klitschko di Telegram. Serpihan juga mengenai beberapa bangunan kediaman di daerah itu, yang mengalami kerosakan bekalan air.

Ketua Pentadbiran Tentera Kyiv Serhiy Popko berkata 17 orang, termasuk tujuh kanak-kanak, dipindahkan daripada sebuah bangunan kediaman di daerah Dniprovskyi selepas serpihan jatuh pada bangunan dan kereta, yang memulakan kebakaran.

Popko berkata kebanyakan kecederaan disebabkan oleh tingkap yang pecah oleh gelombang letupan.

Peluru berpandu yang dilancarkan pada Rabu itu datang selepas peluru berpandu balistik menarget Kyiv awal Isnin, menyebabkan empat orang cedera.

Rusia tidak membuat komen awam mengenai serangan Rabu.

Tentera Udara Ukraine juga berkata ia menembak jatuh lebih daripada di kawasan Odesa, rantau selatan Ukraine.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.