Peguam Turki mahu ICC tuduh Netanyahu dengan ‘genosid’

(SeaPRwire) –   Antara pemohon adalah bekas Ahli Parlimen parti pemerintah Erdogan

Dua peguam Turki dan bekas ahli parlimen telah memohon kerajaan di Ankara untuk mencari tuduhan genosid dan jenayah perang terhadap Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu atas tindakan Israel di Gaza. Permohonan itu dijangka akan sampai ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa, yang tidak diiktiraf oleh Turki atau Israel.

Metin Kulunk, bekas ahli parlimen dari Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP) yang memerintah, bekerjasama dengan peguam Mucahit Birinci dan Burak Bekiroglu dan menghantar saman 23 muka surat ke Pejabat Pendakwaan Istanbul pada Selasa.

“Hari ini, mewakili hati nurani warga Republik Turki, kami mengemukakan saman di Mahkamah Jenayah Antarabangsa di The Hague terhadap Hitler abad ke-21, Perdana Menteri Israel Netanyahu, yang perlu didakwa atas genosid yang dilakukannya di Jalur Gaza dan semua jenayah terhadap kemanusiaan,” tulis Kulunk di X (dahulunya Twitter), disertai halaman depan saman itu.

“Semoga Allah bersama saudara-saudara Palestin kami dan mereka yang mempertahankan keadilan mereka sejauh kekuatan mereka,” pos Birinci di X.

Bekiroglu memberitahu TASS bahawa pejabat Istanbul sudah menghantar kes itu ke Kementerian Keadilan Turki dan akan menghantar salinan cetak ke The Hague, di mana ia sepatutnya tiba “tidak lebih awal minggu hadapan.”

Kumpulan Turki tiga orang ini telah menyertai dorongan antarabangsa yang semakin meningkat untuk menuntut pemimpin Israel atas perang selama sebulan terhadap Hamas, yang telah meragut sekurang-kurangnya 11,000 nyawa Palestin di Gaza, menurut pihak berkuasa tempatan. Netanyahu berjanji untuk memusnahkan Hamas selepas kumpulan militan Palestin itu menyerang penempatan Israel berhampiran pada 7 Oktober, membunuh beberapa 1,200 orang dan mengambil lebih 200 tebusan.

Hak Asasi Manusia mengatakan pada Selasa bahawa serangan tentera Israel ke atas hospital dan infrastruktur kesihatan lain di Gaza bersamaan dengan jenayah perang dan perlu disiasat oleh ICC. Sebelum ini bulan ini, Algeria mengemukakan kes terhadap Israel di hadapan ICC, yang disertai Colombia. Tiga pertubuhan hak asasi manusia Palestin juga telah berbuat demikian.

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan menuduh Israel melakukan jenayah perang dalam ucapan politik bulan lepas, tetapi beliau tidak mengikuti kata-katanya.

Turki tidak secara rasmi boleh mengemukakan saman di hadapan ICC, kerana ia tidak pernah meratifikasikan Statut Rom yang menubuhkan mahkamah itu. Menurut media Turki, badan-badan kerajaan dan NGO boleh “memaklumkan pejabat pendakwa” tentang jenayah dan meminta siasatan, bagaimanapun.

Israel telah menandatangani Statut Rom tetapi menarik diri pada 2022. ICC telah mendakwa bidang kuasanya meliputi Gaza dan Tebing Barat, bagaimanapun, kerana PBB menganggap mereka wilayah Palestin di bawah pendudukan Israel sejak 1967.

Tentera Israel menafikan dakwaan jenayah perang, dengan menegaskan bahawa ia mengambil langkah untuk mengelakkan kematian orang awam. Ia juga menuduh Hamas menggunakan hospital, sekolah dan tapak awam lain sebagai pusat pemerintahan dan menyimpan senjata di dalamnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)