Pekerja dalaman TikTok mengutuk dakwaan bias terhadap kenyataan pro-Israel, mendakwa syarikat: ‘melayani naratif Hamas’

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Beberapa minggu selepas beribu-ribu orang menyusup ke Israel pada 7 Oktober, membunuh 1,200 orang dan menculik secara kejam beberapa 240 individu, termasuk lebih 30 kanak-kanak, keluarga mangsa yang terjejas dari mereka yang dikurung di Jalur Gaza melancarkan kempen global menuntut pembebasan mereka.

Dengan bantuan daripada pakar pemasaran dan pengiklanan, Forum Tahanan dan Orang Hilang yang baru ditubuhkan di Israel berpaling ke platform media sosial yang berkuasa yang digunakan oleh bilion orang di seluruh dunia dan meminta untuk meletak iklan berbayar untuk meningkatkan kesedaran tentang kesusahan mereka.

Kebanyakannya klip video pendek menggambarkan kehidupan awam dan kanak-kanak biasa yang dikurung oleh pertubuhan pengganas yang ditetapkan sebagai pengganas oleh Amerika Syarikat, beberapa iklan diletak pada platform Meta iaitu Facebook dan Instagram, tetapi aplikasi perkongsian video milik China, TikTok, menolak semuanya, dengan alasan mereka “terlalu politik”.

Sementara itu, platform media sosial itu, yang telah menghadapi tuduhan tidak berbuat cukup untuk menindas kandungan benci yang mengandungi unsur anti-Semitik dan anti-Israel dan yang pekerja Yahudi dalam syarikat itu mendedahkan baru-baru ini membenarkan pekerja yang terlibat secara politik menguatkuasakan dasar penyeliaan mereka, dengan mudah menerima kempen berbayar yang menggambarkan kesusahan kanak-kanak Palestin di Gaza.

Satu nota dalaman, ditulis oleh seorang pegawai kanan TikTok di pejabat Israel dan dilihat oleh Digital, menggariskan terperinci dasar tidak sama terhadap kempen kemanusiaan berbayar yang diperkenalkan oleh keluarga Israel berbanding kumpulan pro-Palestin, serta pendekatan sinis, bahkan berat sebelah, terhadap kandungan asli yang dimuat naik oleh pengguna ke laman web itu yang sangat ganas dan sangat menghasut – melanggar beberapa dasar syarikat itu sendiri.

Satu jurucakap untuk TikTok menjawab dengan mengatakan, “Tuduhan-tuduhan ini palsu dan tidak mencerminkan dasar TikTok dalam apa jua cara.”

“Kami jelas dalam dasar iklan kami tentang apa kandungan yang dibenarkan untuk diiklankan dan mengaplikasikan dasar-dasar itu secara sama rata kepada semua iklan di TikTok,” kata jurucakap itu, sambil menambah, “Kami melabur dengan berat untuk melatih penyelia kandungan kami untuk mengaplikasikan dasar-dasar ini secara konsisten.”

Walau bagaimanapun, nota itu, yang dihantar ke pengurusan kanan TikTok, mencatatkan bahawa walaupun beberapa usaha telah dibuat untuk menanggalkan kiriman anti-Semitik dan kandungan dengan maklumat palsu tentang Israel, terdapat banyak pekerja dalam syarikat itu – terutamanya mereka yang bekerja sebagai penyelia dalam Unit Kepercayaan dan Keselamatan – yang telah menyatakan secara terbuka “sokongan untuk pengganasan atau menyokong gerakan ekstrem” yang bekerja terhadap Israel.

“Ini, sangat mungkin, mempengaruhi jumlah propaganda bermusuhan terhadap Israel dan Yahudi dan maklumat merosakkan di platform kami, kedua-dua di Amerika Syarikat dan Eropah,” kata pekerja Israel itu, dengan mencatatkan bahawa pendekatan TikTok terhadap konflik Israel-Palestin yang mempolarisasikan telah mencipta persekitaran sangat bermusuhan untuk pekerja Yahudi dan Israel, fakta yang ditekankan dalam laporan sebelum ini di FOX Business.

Beberapa skrin catur diambil daripada platform chat dalaman pekerja TikTok, Lark, dan ditunjukkan kepada Digital, menunjukkan bagaimana pegawai Kepercayaan dan Keselamatan menyambut tindakan kejam Hamas dan kumpulan pengganas lain yang disokong Iran, seperti yang telah mengganggu laluan perkapalan global dengan melancarkan peluru berpandu balistik ke arah tentera Amerika Syarikat dan Israel.

Dalam satu contoh khusus, seorang penyelia bersuka ria menyatakan rasa terima kasih kerana TikTok membenarkan akaun kontroversi Salah al-Jafarawi, seorang jurugambar Palestin berpangkalan di Gaza yang dituduh berkongsi kandungan palsu dan dikatakan rapat dengan Hamas, untuk kekal dalam talian. Kadang-kadang dirujuk sebagai “MR. FAFO” dan “MR. Pallywood”, al-Jafarawi telah berkongsi beberapa kandungan sangat ganas dan mengganggu dengan jutaan pengikutnya di TikTok. Pada November, Instagram menggantung akaunnya berikutan aduan, walaupun kemudian memulihkannya.

Juga di Lark, seorang pekerja TikTok di Nashville, Tennessee, mempromosikan garis panduan daripada gerakan Boikot, Menarik Balik Pelaburan, dan Sanksi terhadap produk dan syarikat tertentu Amerika Syarikat yang berkaitan dengan Israel, walaupun undang-undang negeri itu membuat tindakan sedemikian menyalahi undang-undang.

Satu kenyataan pada blog syarikat yang diterbitkan pada 7 Disember mencatatkan bahawa TikTok kini melakukan lebih untuk melabur dalam latihan penyelia bersama pakar “untuk menangani prasangka tersirat dan aspek unik kebencian ideologi.”

“Kami memberikan latihan berterusan kepada pasukan kawalan kandungan kami untuk mengenal pasti tingkah laku, simbol, istilah dan stereotaip yang menyinggung secara berkembang,” kata syarikat itu kepada Digital. “Kami juga sering berhubung dengan masyarakat kami dan pakar untuk memperkukuh pendekatan kami terhadap kebencian.”

Walau bagaimanapun, pekerja Israel mendakwa dalam nota bagaimana, sebagai dasar, TikTok menolak kempen Israel untuk meningkatkan kesedaran tentang 240 orang, termasuk warganegara Amerika Syarikat, yang diculik oleh Hamas sebagai politik, demi “kempen kemanusiaan yang menyokong naratif Hamas, sementara mengumpul dana untuk kanak-kanak di Gaza.”

“Menetapkan bayi, wanita, kanak-kanak dan warga tua yang diambil dari katil mereka oleh Hamas-ISIS sebagai ‘isu politik’ adalah, pada minimum, berat sebelah,” menulis penulis nota itu. “Dengan cara ini, pengguna Amerika Syarikat DIBOMBARDED dengan iklan berbayar yang menyajikan kesengsaraan kanak-kanak di Gaza (tentu sahaja tidak menyebut, bantuan kemanusiaan besar-besaran memasuki Gaza dan dicuri oleh Hamas seperti yang ditunjukkan oleh PBB), beberapa dengan bajet tinggi (mengikut pusat iklan kreatif teratas syarikat kami) manakala iklan yang menunjukkan tragedi kemanusiaan tawanan Israel tidak boleh dipaparkan kepada penonton ini.”

Yossi Lubaton, seorang pakar pengiklanan yang memimpin penciptaan kandungan untuk bukan keuntungan , mengesahkan kepada Digital bahawa TikTok dihampiri beberapa minggu selepas pembunuhan beramai-ramai 7 Oktober dan diminta untuk meletak kandungan sebagai sebahagian daripada kempen kemanusiaan untuk merayu pembebasan tawanan.

“Kami diberitahu mengikut dasar mereka, kami tidak dibenarkan meletak kempen berbayar kerana dianggap terlalu politik atau terlalu grafik,” katanya. “Mereka memberitahu kami ia dasar ketat yang diterapkan kepada pihak Israel, serta kepada pihak lain dan jadi kami mula meletak kempen berbayar di Facebook dan Google sebaliknya.”

Video dari kempen yang dikongsi dengan Digital menunjukkan klip awal tawanan awam terlibat dalam tindakan biasa, seperti menari atau menghadiri perlawanan bola sepak, yang kemudian berpusing kepada poster menunjukkan wajah tawanan awam tambahan yang dikurung oleh Hamas di Gaza. Mesejnya ialah, “Bawa mereka pulang sekarang.”

“Kempen kami berdasarkan dasar kemanusiaan, menculik kanak-kanak dan awam adalah jenayah perang dan Hamas harus melepaskan mereka,” kata Lubaton.

Lubaton berkata bahawa forum itu tidak merayu dasar TikTok dan walaupun Meta menolak sebilangan iklan berdasarkan dasarnya, kebanyakan iklan diletak di Facebook. Carian melalui “Meta Ad Library” menunjukkan bahawa hampir semua iklan yang diajukan berjalan pada laman web itu.

TikTok memberitahu Digital bahawa iklan berbayar diterima dan ditolak berdasarkan pematuhan dengan dasar iklan dan Garis Panduan Masyarakatnya dan bukan sama ada mereka berkaitan dengan peristiwa semasa atau menyokong negara.

Syarikat itu berkata dasarnya tidak membenarkan iklan politik, “termasuk penggunaan slogan kempen,” dan ia juga melarang iklan yang mengandungi “gambaran perang, senjata, tawanan dan keganasan.”

Walau bagaimanapun, TikTok membenarkan kempen iklan kemanusiaan daripada pertubuhan bukan keuntungan, termasuk beberapa NGO Israel, yang mungkin menerangkan bagaimana begitu banyak kempen untuk kanak-kanak Palestin dibenarkan pada platform itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.