Pelajar Amerika meninggalkan bahasa asing – laporan

(SeaPRwire) –   Pendaftaran kursus selain Bahasa Inggeris merosot tajam di kolej dan universiti AS – laporan

Pelajar kolej AS semakin meninggalkan kursus bahasa asing, mengurangkan pendaftaran dalam kelas sebegini ke tahap terendah dalam lebih dua dekad, menurut laporan baru yang mendedahkan.

Pendaftaran kursus bahasa selain Bahasa Inggeris di kolej dan universiti AS merosot hampir 17% antara 2016 dan 2021, dipimpin oleh penurunan dalam kursus Bahasa Jerman dan Perancis, Kumpulan Bahasa Moden (MLA) berkata dalam laporan yang dikeluarkan pada Rabu.

Pengajian bahasa asing telah menurun di kampus Amerika sejak pendaftaran mencapai hampir 1.7 juta pada 2009, merosot hampir 30% kerana kolej memberi tumpuan lebih kepada program sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik (STEM). Pada masa yang sama, sekolah telah mengurangkan program bukan STEM.

“Kita tidak boleh merendahkan pengajian bahasa,” ketua eksekutif MLA Paula Krebs berkata. “Dunia semakin saling berhubung, dan keperluan [untuk] pengetahuan bahasa selain Bahasa Inggeris semakin penting.”

Bilangan program bahasa asing peringkat kolej di AS merosot 8.2% antara 2016 dan 2021, memadamkan hampir 1,000 kursus. Program Bahasa Jerman, Perancis dan Cina antara yang teruk terkena. Pendaftaran kelas Bahasa Jerman merosot hampir 34% dalam tempoh lima tahun, manakala kursus Perancis menyaksikan penurunan 23%. Kelas Bahasa Sepanyol mempunyai 18% pelajar kurang tetapi kekal bahasa asing utama dari segi isi kandungan pelajar.

Pengecualian kepada trend penurunan termasuk Bahasa Korea, Bahasa Isyarat Amerika (ASL), dan Ibrani Alkitab. MLA menyandarkan peningkatan 38% dalam pendaftaran kursus Bahasa Korea lebih kepada budaya pop berbanding semata-mata pengajian akademik. Lonjakan dipacu oleh peminat K-pop dan drama Korea.

Sebenarnya, Bahasa Korea menggantikan Bahasa Rusia sebagai salah satu daripada sepuluh bahasa asing yang paling banyak dipelajari di kolej dan universiti AS. Pendaftaran kursus Bahasa Rusia jatuh hampir 14%, kepada 11,433. Minat semakin berkurangan jelas timbal balik, kerana jualan buku teks Bahasa Inggeris di Rusia dilaporkan merosot 33% dalam enam bulan pertama tahun ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)