Pelajar Greece bantah universiti swasta, bom api molotov dibaling

(SeaPRwire) –   Penunjuk perasaan melemparkan bom petrol dan mercun di luar parlimen Yunani Jumaat selepas beribu-ribu menghadiri demonstrasi menentang rancangan kerajaan untuk memperkenalkan universiti swasta.

Polis menyerang penunjuk perasaan ganas dan melepaskan gas pemedih mencairkan orang ramai. Beberapa orang cedera dan menerima bantuan pertama daripada doktor sukarela yang tiba di parlimen melalui motosikal.

Demonstrasi Jumaat mengikuti beberapa minggu demonstrasi yang merangkumi pendudukan bangunan universiti oleh pelajar.

Ahli parlimen akan mengundi langkah itu lewat Jumaat, dengan rang undang-undang dijangka diluluskan. telah menegaskan bahawa pembaharuan akan membantu menarik pekerja mahir kembali ke negara.

“Kita mesti berkata ‘ya’ yang berkuasa kepada langkah ini … sebagai jaminan kebebasan yang lebih besar dan akses ke pengetahuan yang lebih besar untuk semua pelajar Yunani,” kata Perdana Menteri Kyriakos Mitsotakis kepada parlimen sebelum undian.

Dalam demonstrasi Jumaat – yang kebanyakannya aman – pelajar disertai kumpulan kecil penunjuk perasaan pro-Palestin dan peserta acara menandakan Hari Wanita Antarabangsa. Di antaranya adalah Anna Adamidi, pelajar falsafah, yang papan tanda membawa perkataan: “Kami Berjuang. Kami Mogok. Kami Berlawan.” “Kerajaan ini mahu memprivatisasikan segala-galanya … tetapi pada masa yang sama, kos sara hidup meningkat dan gaji kami kekal muram,” katanya. “Sektor swasta datang dan menghancurkan awam (pendidikan), menggunakan sumber yang tidak akan membayar apa-apa.”

Parti pembangkang secara umumnya menentang rang undang-undang, dengan mengatakan ia melanggar perlembagaan dan boleh mencipta sistem dua tingkat untuk pelajar.

“(Kerajaan) memperkenalkan konsep meritokrasi dibayar dengan yuran pengajian. Siapa yang mempunyai wang akan belajar: kuasa keistimewaan,” kata ahli parlimen Harris Mamoulakis, untuk parti pembangkang utama kiri Syriza, semasa perbahasan tiga hari.

Pembaharuan pendidikan di Yunani sering dipolitikkan, dengan aktivisme universiti secara sejarah berkaitan dengan gerakan pro-demokrasi tetapi juga kemudian digunakan sebagai tempat perlindungan kumpulan protes ganas.

Walaupun pendidikan tinggi swasta sudah sah di Yunani, undang-undang baru akan menjadikan ijazah daripada institusi swasta berkelayakan setaraf dengan universiti awam. Universiti luar negara dibenarkan membuka cawangan di Yunani dengan status tidak untung walaupun mengenakan yuran pengajian.

Lebih daripada 650,000 pelajar kini belajar di universiti milik kerajaan di Yunani dan tambahan 40,000 belajar di luar negara, menurut pegawai Kementerian Pendidikan yang mebriefkan ahli parlimen sebelum perbahasan minggu ini.

Kerajaan Mitsotakis, awal penggal keduanya dan dengan keunggulan besar dalam kaji selidik pendapat, telah melaksanakan beberapa reformasi utama minggu ini, termasuk dan memperkenalkan undian pos untuk Pilihan Raya Parlimen Eropah Jun akan datang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.