Pelancaran kedua roket SpaceX berakhir dengan letupan (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Korporasi Elon Musk berkata ujian ini akan membantu meningkatkan kebolehpercayaan Starship, kerana ‘kejayaan datang daripada apa yang kita pelajari’.

Ujian terintegrasi kedua kapal angkasa Starship SpaceX tanpa pemandu berakhir dengan kegagalan pada hari Sabtu, dengan letupan kira-kira lapan minit selepas pelancaran.

Roket dua peringkat ini dilancarkan dari tapak pelancaran Starbase berhampiran Boca Chica di negeri Amerika Syarikat Texas dan membawa kapal angkasa ke altitud 90 batu (148 km), dalam misi ujian 90 minit ke angkasa dan kembali seperti yang dirancang.

Walaupun kehilangan kapal angkasa kelihatan, pemilik SpaceX Elon Musk menulis pada X (dahulunya Twitter) pada hari Ahad bahawa “buat kali pertama, terdapat roket yang boleh membuat semua kehidupan multiplanetari. Cabang jalan di jalan nasib manusia.”

Starship bertujuan untuk mencapai altitud 150 batu (241 km) untuk mengelilingi bumi sebelum mendarat di Lautan Pasifik berhampiran Hawaii.

Dikatakan peringkat pertama roket super berat berjaya dipisahkan, tetapi meletup di Teluk Mexico tidak lama selepas pemisahan. SpaceX menggambarkan kemalangan ini sebagai “pemisahan tidak dirancang yang cepat” dalam kenyataan mereka di X, yang juga dimiliki oleh Musk.

Sementara itu, badan utama Starship terus meningkat ke angkasa, tetapi beberapa minit kemudian, penyiar SpaceX mengumumkan bahawa kawalan misi telah hilang hubungan dengan kenderaan.

Menurut kenyataan selepas pelancaran oleh jurutera SpaceX dan pengacara siaran langsung John Insprucker, kenderaan itu sendiri mungkin hilang, kerana data daripada peringkat kedua hilang. Beliau menyatakan bahawa jurutera percaya arahan penamat automatik telah dipicu untuk memusnahkan roket, walaupun sebabnya tidak jelas.

Penyiasatan SpaceX ke dalam sebab ujian penerbangan ini berakhir hanya lapan minit selepas pelancaran akan diawasi oleh Lembaga Penerbangan Persekutuan AS (FAA), yang menggelar hasilnya sebagai “kemalangan.”

Pelancaran Starship sebelumnya pada April berlangsung separuh masa ini, dengan hanya empat minit sebelum meletup.

Ujian penerbangan Sabtu “akan memberikan data tidak ternilai untuk terus membangunkan kebolehpercayaan Starship,” menurut kenyataan SpaceX. Ia juga menyebut bahawa “dengan ujian seperti ini, kejayaan datang daripada apa yang kita pelajari, dan ujian hari ini akan membantu kami meningkatkan kebolehpercayaan Starship.”

Pada tahun 2021, SpaceX dipilih oleh Agensi Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) untuk menyediakan sistem pendaratan manusia untuk membawa astronot ke Bulan dan kembali untuk misi Artemis III (pelancaran pada 2025), memajukan rekabentuknya untuk memenuhi keperluan agensi bagi penerokaan mampan, dan menunjukkan pendarat dalam program Artemis IV (dengan pelancaran dijangka pada 2028).

Menurut SpaceX, Starship “direka bentuk untuk membawa krew dan kargo ke orbit Bumi, Bulan, Marikh dan seterusnya.” Tiada manusia pernah ke Bulan sejak 1972.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)