Pelancong AS berusia 79 tahun terbunuh oleh gajah jantan saat safari di Zambia

(SeaPRwire) –   Seorang pelancong dari Amerika Syarikat terbunuh oleh gajah jantan minggu lalu semasa safari di Zambia.

Gail Mattson, 79, meninggal dunia Sabtu selepas diserang di Taman Negara Kafue di Zambia. Mattson merupakan salah seorang daripada enam ahli kumpulan safari yang mengambil bahagian dalam rombongan permainan yang dianjurkan pada hari itu oleh syarikat safari Wilderness.

“Sekitar pukul 09:30 pada hari Sabtu, enam tetamu itu berada dalam rombongan permainan apabila kenderaan mereka dikejutkan oleh gajah jantan,” kata ketua pegawai eksekutif Wilderness.

Beliau meneruskan, “Para pemandu kami semua dilatih dengan sangat baik dan berpengalaman, tetapi sayangnya dalam kes ini, medan dan tumbuh-tumbuhan adalah sedemikian rupa sehingga laluan pemandu menjadi terhalang dan beliau tidak dapat memindahkan kenderaan dengan cepat daripada bahaya.”

Rakam gambar yang dirakam oleh penumpang yang menaiki trak safari menunjukkan gajah mengejar kumpulan itu.

Trak itu bergerak pada kelajuan 25 mph kerana gajah berlari pada kelajuan penuh untuk mengekori. Akhirnya, kerana terdapat halangan di jalan, kenderaan terpaksa berhenti dan gajah menyerang.

Haiwan itu – yang lebih tinggi daripada 10 kaki – menyelitkan taringnya di bawah trak dan menggulingkannya sebelum rakaman berakhir.

Selain kematian, ahli kumpulan safari yang lain cedera parah, manakala empat orang lagi mengalami kecederaan ringan.

“Kami mengesahkan kematian warganegara Amerika Syarikat di Zambia. Kami menawarkan ucapan takziah yang tulus kepada keluarga atas kehilangan mereka,” kata jurucakap Jabatan Negara Zambia kepada Digital.

“Kedutaan Besar Amerika Syarikat di Lusaka berhubung dengan keluarga mangsa yang meninggal dunia dan menyediakan semua bantuan yang sepatutnya,” tambah jurucakap itu.

Wilderness mengeluarkan kenyataan mengakui “peristiwa tragis” itu dan menyatakan mereka akan menyelaraskan pemulangan mayat mangsa.

“Mayat mangsa akan dikembalikan kepada keluarganya di Amerika Syarikat dengan sokongan pihak berkuasa tempatan Zambia dan kedutaan Amerika Syarikat di Lusaka,” kata syarikat itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.