Pelatih kesihatan mendapat hukuman penjara 11 tahun kerana ‘kesalahan keganasan,’ Saudi Arabia mengesahkan

(SeaPRwire) –   Arab Saudi mengesahkan dalam surat kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bahawa seorang jurulatih kesihatan yang popular secara dalam talian menerima hukuman penjara 11 tahun tetapi tidak menyatakan sebarang “kesalahan keganasan” yang didakwanya.

Walaupun kerajaan menyatakan kes itu tidak ada kaitan dengan kehadiran dalam talian jurulatih itu, aktivis hak asasi manusia menyatakan hukuman yang dikenakan ke atas Manahel al-Otaibi menunjukkan had kebebasan bersuara .

Ia juga menyoroti sisi lain kerajaan, kini dikendalikan seharian oleh Putera Mahkota Arab Saudi Mohammed bin Salman, yang di bawah bapanya Raja Salman yang berusia 88 tahun telah secara dramatik melonggarkan beberapa aspek kehidupan wanita di negara itu.

“Tuduhan beliau berkaitan semata-mata dengan pilihan pakaian dan pendapat beliau dalam talian, termasuk memanggil media sosial untuk mengakhiri sistem penjagaan lelaki Arab Saudi, menerbitkan video dirinya memakai ‘pakaian tidak senonoh’ dan ‘pergi ke kedai-kedai tanpa memakai abaya’,” kata Amnesty International dan ALQST, kumpulan berpangkalan di London yang menyokong hak asasi manusia di Arab Saudi yang mengikuti kes al-Otaibi.

Pertubuhan hak asasi manusia itu mengeluarkan kenyataan bersama pada Selasa tentang hukuman penjara al-Otaibi, yang pertama kali didedahkan dalam surat Arab Saudi bertarikh 25 Januari dan dihantar ke Pejabat Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Hak Asasi Manusia.

Dalam suratnya, misi tetap Arab Saudi kepada PBB di Geneva tidak menyatakan sebarang bukti yang menyabitkan al-Otaibi sambil menyatakan terdapat “tuduhan dan dakwaan yang tidak berasas dan tidak disahihkan” yang dibuat tentang kesnya.

Al-Otaibi, yang memuat naik video kesihatan di Instagram, Twitter dan Snapchat, menghadapi tuduhan “memfitnah kerajaan di dalam dan luar negara, memanggil untuk pemberontakan terhadap ketenteraman awam dan tradisi masyarakat, dan mencabar kehakiman dan keadilannya,” mengikut dokumen mahkamah yang sebelum ini dilihat oleh Agensi Berita Associated Press.

Pos beliau termasuk menyokong kod pakaian liberal untuk wanita, dan pembatalan undang-undang penjagaan lelaki Arab Saudi. Beliau juga didakwa muncul dalam pakaian tidak senonoh dan memaparkan tag Arab yang termasuk frasa “menjatuhkan kerajaan.”

Al-Otaibi ditahan sejak November 2022. Adik beliau Fouz menghadapi tuduhan serupa tetapi melarikan diri dari Arab Saudi, mengikut ALQST.

Dalam surat itu, kerajaan Arab Saudi “ingin menekankan bahawa pengamalan dan pertahanan hak bukanlah jenayah di bawah undang-undang Arab Saudi; bagaimanapun, membenarkan tindakan pengganas dengan menggambarkannya sebagai mengamalkan atau mempertahankan hak adalah tidak dapat diterima dan merupakan cubaan untuk mengesahkan jenayah pengganas.”

Bermula 2018, wanita dibenarkan memandu dan sekatan lain dilonggarkan di negara yang pernah sangat ultrakonservatif itu ketika cuba mempelbagaikan ekonominya yang berasaskan minyak dengan pantas. Ini berlaku apabila Putera Mohammed mengukuhkan kuasanya, sebahagiannya dengan menahan ahli elit Arab Saudi kerana bapanya masih mengekalkan kawalan rasmi di kerajaan.

Beberapa aktivis telah, atau mengikuti pembelot yang melakukannya, dalam media sosial. Ini termasuk Salma al-Shehab, bekas pelajar ijazah kedoktoran di Universiti Leeds yang kini menjalani hukuman penjara 27 tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.