Pelepasan air tercemar radioaktif di loji tenaga nuklear Fukushima, Jepun mendorong mesyuarat di China

(SeaPRwire) –   Ahad lalu pakarnya telah mengadakan perbincangan dengan rakan-rakan China mereka untuk cuba menenangkan kebimbangan Beijing terhadap pelepasan air sisa radioaktif yang dirawat dari loji kuasa nuklear Fukushima Daiichi yang musnah ke laut.

Pelepasan itu ditentang oleh kumpulan nelayan dan negara jiran terutamanya China, yang mengharamkan semua import ikan laut Jepun. Tindakan China sebahagian besar menjejaskan petani dan pengeksport scallop Jepun.

Semasa perbincangan yang diadakan Sabtu di bandar timur laut China Dalian, pegawai Jepun memberikan penjelasan berasaskan “sains” bagaimana pelepasan itu telah dilaksanakan dengan selamat seperti yang dirancang, mengikut Kementerian Luar Negeri Jepun.

Gempa bumi dan tsunami 2011 merosakkan bekalan kuasa dan fungsi pendingin reaktor loji Fukushima itu, memicu melebur tiga reaktor dan menyebabkan jumlah air sisa radioaktif yang besar untuk terkumpul. Selepas lebih satu dasawarsa penyimpanan di tangki yang mengambil banyak ruang di kompleks itu, loji itu memulakan pelepasan air itu selepas merawatnya sekurang-kurangnya sekali dan mencairkannya dengan air laut pada 24 Ogos, memulakan proses yang dijangka mengambil dekad untuk diselesaikan.

Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida dan pada pertemuan kemuncak mereka pada November bersetuju untuk mengadakan perbincangan saintifik oleh pakar, dan negara-negara itu sejak itu telah mengadakan beberapa mesyuarat tidak rasmi. Kenyataan Ahad ini dari Kementerian Luar Negeri Jepun merupakan pengakuan awam pertama perbincangan itu.

Pakar itu bertukar pandangan mengenai “perkara-perkara teknikal” yang melibatkan pelepasan itu, kata pegawai kementerian itu atas syarat anonim kerana sensitiviti isu itu. Sambil menekankan pentingnya ketelusan, pegawai itu enggan memberikan apa-apa butiran lain, termasuk apa yang dikatakan pihak China dan sama ada perbezaan mereka telah dipersempit.

Mesyuarat itu datang hanya selepas Ketua Agensi Tenaga Atom Antarabangsa Rafael Mariano Rafael lawatan ke loji itu pada pertengahan Mac mengesahkan bahawa pelepasan berterusan telah dilaksanakan dengan selamat seperti yang dirancang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.