Pembangkang Serbia mengadakan protes menuntut penipuan pilihan raya pada hari Ahad lalu

(SeaPRwire) –   BELGRADE, Serbia (AP) – Pilihan raya serentak negara itu pada hujung minggu lepas diadakan dalam “syarat yang tidak adil,” dengan laporan berulang mengenai ketidakteraturan, pemerhati antarabangsa berkata pada Isnin, sementara lawan populis Presiden Aleksandar Vucic turun ke jalan raya mendakwa undi itu diatur.

Ketegangan politik meningkat di negara Balkan itu atas pilihan raya parlimen dan tempatan pada Ahad. Di Belgrade, beberapa ribu orang berkumpul di hadapan ibu pejabat suruhanjaya pilihan raya negara, menjerit “pencuri,” sementara pemimpin pembangkang bergerak untuk memfailkan aduan rasmi mendakwa penipuan dalam pilihan raya bandar.

“Kami mempunyai beratus-ratus aduan, kata ahli politik pembangkang Marinika Tepic. Beliau dan beberapa ahli politik pembangkang lain akan bermalam di dalam bangunan yang merupakan kerusi suruhanjaya pilihan raya negara. “Kami akan kekal di sini untuk sementara.”

Pada satu ketika, penunjuk perasaan memecahkan pagar mengelilingi bangunan dan seorang wanita muda cuba menyerbu masuk.

Parti Progresif Vucic memenangi undi parlimen, kiraan awal rasmi disahkan. Walau bagaimanapun, dalam pilihan raya bandar Belgrade, kumpulan pembangkang berkata ia telah dirompak, tidak akan mengakui keputusan dan akan meminta ulang undi itu.

Vucic muncul di stesen televisyen negara RTS pada Isnin petang, menyatakan bahawa “pilihan raya adil” dan bahawa beliau mahu “memberitahu rakyat jangan risau … keamanan, undang-undang dan ketertiban akan berkuasa.”

Dalam kesimpulan awal, misi terdiri daripada wakil pengawas hak asasi manusia antarabangsa berkata undi itu “dicemari oleh retorik keras, bias dalam media, tekanan ke atas pekerja sektor awam dan penyalahgunaan sumber awam.”

“Hari pengundian dilaksanakan dengan lancar tetapi ditandai dengan kekurangan prosedur yang ketara, termasuk penggunaan kawalan semasa mengundi dan pengiraan yang tidak konsisten, kekerapan kesesakan, pelanggaran kerahsiaan undi, dan banyak contoh mengundi berkumpulan,” kesimpulan itu berkata.

Vucic, yang berkuasa sejak 2012, menolak kritikan daripada lawannya bahawa kerajaannya mengehadkan kebebasan demokratik sementara membenarkan rasuah dan jenayah terancang berleluasa.

Di bawah Vucic, Serbia menjadi calon keahlian EU, tetapi pembangkang menuduh blok itu memalingkan muka daripada kekurangan demokratik negara itu sebagai balasan untuk kestabilan di rantau Balkan, masih terjejas selepas perang 1990-an.

Pilihan raya itu melihat Parti SNS Vucic berhadapan dengan pakatan pembangkang Serbia Terhadap Kekerasan, atau SPN.

Parti Vucic memenangi hampir 47% undi parlimen, diikuti oleh Serbia Terhadap Kekerasan dengan 23%, mengikut kiraan awal hampir lengkap oleh suruhanjaya pilihan raya negara.

Beberapa parti kecil lain juga bersaing dalam pilihan raya, yang diadakan hanya 18 bulan selepas undi presiden dan parlimen sebelumnya.

Jika disahkan dalam kiraan undi akhir, keputusan itu bermakna parti SNS akan mempunyai majoriti mutlak dalam parlimen 250 kerusi dan akan membentuk kerajaan berikutnya sendiri.

Keputusan rasmi untuk dewan bandaraya Belgrade masih belum diumumkan, tetapi ramalan oleh agensi kaji selidik IPSOS dan CESID menyatakan SNS memenangi 38% undi, manakala Serbia Terhadap Kekerasan mendapat 35%.

Ketidakteraturan juga dilaporkan oleh pemerhati pilihan raya dan media bebas tempatan di Serbia.

Pusat Penyelidikan, Ketelusan dan Bertanggungjawab Tempatan berkata penyalahgunaan itu berukuran dan pelbagai sehingga “keputusan pilihan raya Belgrade tidak mencerminkan kehendak bebas pengundi yang tinggal di Belgrade.”

“Ketidakteraturan yang secara langsung menjejaskan keputusan pilihan raya direkodkan pada 5% tempat mengundi dalam pilihan raya Parlimen dan pada 9% tempat mengundi dalam pilihan raya Belgrade,” kata pusat itu.

Satu laporan mendakwa orang Serbia etnik dari negara jiran Bosnia dibawa secara beramai-ramai untuk mengundi di Belgrade. Serbia Terhadap Kekerasan mendakwa bahawa 40,000 dokumen pengenalan dikeluarkan untuk orang yang tidak tinggal di ibu negara Serbia.

Laporan lain menyatakan pasukan pemantau diserang dan kereta mereka diserang dengan bat kayu besbol di sebuah bandar di utara Serbia. Dakwaan juga muncul pengundi dibayar atau ditekan untuk mengundi bagi pihak kerajaan.

“Kami membawa bukti mengenai pencurian terang-terangan di Belgrade,” kata Tepic, ahli politik pembangkang. Beliau berkata pengundi dibawa dari luar negara untuk “memutuskan bagaimana warga Belgrade akan hidup.”

Laporan misi antarabangsa itu juga “menimbulkan kebimbangan mengenai keupayaan pengundi untuk membuat pilihan bebas daripada tekanan tidak wajar.” Tekanan ke atas pengundi dan penyalahgunaan pejabat awam “merosakkan medan permainan, dan kabur antara negara dan parti,” tambah pemerhati itu.

Ketidakteraturan serius termasuk kes-kes rasuah undi dan pengisihan kotak undi, kata kesimpulan bersama oleh Pejabat Demokrasi dan Institusi Hak Asasi Manusia OSCE, Dewan Parlimen OSCE, Dewan Parlimen Majlis Eropah dan Parlimen Eropah.

Vucic dan partinya menafikan dakwaan itu.

Pilihan raya itu tidak termasuk undi untuk presiden tetapi pihak berkuasa yang disokong media pro-kerajaan menjalankan kempen sebagai referendum terhadap Vucic.

Serbia Terhadap Kekerasan, blok pro-Kesatuan Eropah, termasuk parti yang berada di belakang protes jalanan berbulan-bulan tahun ini dipicu oleh dua tembakan beramai-ramai pada Mei.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.