Pemberontak M23 merampas bandar utama penambangan mineral pintar telefon di timur Congo

(SeaPRwire) –   Sebuah kumpulan pemberontak dengan dakwaan menghubungkan ke Rwanda minggu ini merampas Rubaya, sebuah bandar perlombongan yang terkenal menghasilkan mineral utama yang digunakan dalam smartphone, kumpulan itu berkata Khamis dalam satu kenyataan.

Dalam satu kenyataan yang dikongsi dengan The Associated Press, seorang jurucakap untuk kumpulan pemberontak M23 berkata bandar itu “dibebaskan”.

Tentera Congo menolak memberi komen mengenai situasi tersebut.

Konflik berdekad di timur Congo telah menghasilkan salah satu krisis kemanusiaan terburuk di dunia, dengan lebih 100 kumpulan bersenjata berjuang untuk kawalan kawasan kaya mineral berhampiran sempadan dengan Rwanda. Banyak kumpulan dituduh melakukan pembunuhan beramai-ramai, rogol dan pelanggaran hak asasi manusia yang lain. Kekerasan telah mengusir kira-kira 7 juta orang, kebanyakan mereka berada di luar jangkauan bantuan.

Bandar Rubaya memegang deposit tantalum, yang diekstrak dari coltan, komponen utama dalam pengeluaran smartphone. Ia antara mineral yang dinamakan awal bulan ini dalam surat kerajaan Congo mempersoalkan Apple mengenai pengetahuan syarikat teknologi “darah mineral” dicuri dalam rantai bekalan mereka.

“Jatuhnya Rubaya dalam satu cara mewujudkan penjarahan sistemik ini,” kata Ernest Singoma, aktivis masyarakat madani di Goma, kepada AP Khamis.

Telah berlaku peningkatan pertempuran beberapa bulan kebelakangan ini antara pemberontak M23 dan tentera Congo, dan ia berlaku ketika Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu merancang menarik balik askar pengaman dari rantau ini menjelang akhir tahun.

John Banyene, aktivis masyarakat madani, berkata kepada AP bahawa pemberontak maju ke bandar Goma, bandar terbesar timur Congo dan ibu negara Wilayah Utara Kivu.

“Semua laluan bekalan ke bandar telah ditutup,” kata Banyene.”Kami hanya terus hidup.”

menuduh Rwanda mengganggu kestabilan Congo dengan menyokong pemberontak M23. Pakar PBB, bersama-sama Jabatan Negara AS, juga menuduh Rwanda menyokong pemberontak. Rwanda menafikan dakwaan tersebut.

Awal minggu ini, meminta jiran Rwanda menghentikan sokongannya terhadap kumpulan pemberontak M23 semasa sidang akhbar bersama Tshisekedi di Paris.

Onesphore Sematumba, seorang penganalisis dengan Kumpulan Krisis Antarabangsa, berkata penaklukan Rubaya merupakan perkembangan penting dalam konflik.

“Rubaya mempunyai deposit perlombongan dan tanpa raguku ini akan membenarkan M23 mengeksploitasinya,” katanya kepada AP.

Gerakan 23 Mac, atau M23, ialah kumpulan tentera pemberontak terdiri terutamanya dari etnik Tutsi yang berpisah dari tentera Congo hanya lebih sepuluh tahun lalu. Mereka menganjurkan serangan besar-besaran pada 2012 dan menguasai ibu negara wilayah Goma berhampiran sempadan dengan Rwanda, bandar yang sama mereka ancam lagi sekarang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.