Pemimpin dan delegasi dunia bertemu di Brussels bagi mempromosikan tenaga nuklear

(SeaPRwire) –   Dalam bayang-bayang monumen besar yang memuliakan, lebih 30 pemimpin dan delegasi dari seluruh dunia menyokong idea menggunakan sumber tenaga kontroversial ini untuk membantu mencapai planet bersifat netral karbon sambil memberi negara-negara rasa kemerdekaan ekonomi dan keselamatan tambahan.

Satu puncak seperti itu akan mustahil difikirkan 12 tahun lalu selepas kemalangan nuklear Fukushima 2011 di Jepun, tetapi planet yang semakin panas mencipta keperluan untuk mengeluarkan bahan api fosil dan perang meletakkan ketergantungan pada tenaga Rusia telah mengubah haluan dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

“Kami perlu melakukan segala yang mungkin untuk memudahkan sumbangan tenaga nuklear,” kata Rafael Grossi, ketua Agensi Tenaga Atom Antarabangsa. “Ia jelas: Nuklear ada. Ia memainkan peranan penting,” katanya.

Persidangan sehari ini diadakan bersebelahan Atomium 335 kaki tinggi, pembinaan sembilan atom besi, yang cuba mempromosikan penggunaan nuklear yang aman selepas letupan bom nuklear pada akhir Perang Dunia II dan penggunaannya sebagai sekatan geopolitik sejak itu.

Fatih Birol, pengarah eksekutif Agensi Tenaga Antarabangsa, cuba menghidupkan semula misi aman itu.

“Tanpa sokongan tenaga nuklear kita tidak ada peluang untuk mencapai sasaran iklim kita pada masa: Tenaga boleh diperbaharui akan memainkan peranan utama dari segi elektrik, terutamanya suria disokong angin dan hidroelektrik,” kata Birol. “Tetapi kita juga memerlukan tenaga nuklear terutamanya di negara-negara di mana kita tidak mempunyai potensi boleh diperbaharui yang besar.”

“Kita perlu melakukan apa saja untuk meningkatkan kapasiti nuklear semasa, yang hanya kurang daripada 10% penjanaan elektrik global,” katanya.

Di Eropah, Perancis ialah pemimpin dalam tenaga nuklear dan menyumbang kira-kira dua pertiga bekalan keseluruhannya.

Presiden Perancis Emmanuel Macron berkata bahawa “terima kasih kepada model nuklear, Perancis adalah antara negara-negara yang mengeksport elektriknya, yang merupakan peluang.”

“Kita seharusnya jauh lebih prihatin tentang, contohnya, pelepasan CO2, yang mempunyai kesan langsung ke atas anda dan saya dan kesihatan kita setiap hari,” katanya. “Keutamaan kita perlu untuk keluar daripada arang batu dan gas dan bergerak ke arah tenaga nuklear dan tenaga boleh diperbaharui.”

Kesan memusnahkan kemalangan nuklear, seperti tahun 1986 di Chernobyl, Ukraine, hampir tidak dibincangkan dalam mesyuarat itu. Di luar mesyuarat, kumpulan alam sekitar cuba menekankan bahaya teknologi itu dan meyakinkan pemimpin bahawa tenaga boleh diperbaharui seperti angin dan suria jauh lebih praktikal dan berharga.

Membina loji nuklear mengambil banyak tahun dan projek sering dicemari oleh kelewatan dan melebihi kos, dan pemerhati alam sekitar menekankan mata itu dengan demonstrasi di luar pusat persidangan.

“Nuklear, semua bukti menunjukkan, terlalu lambat dibina. Ia terlalu mahal. Jauh lebih mahal daripada boleh diperbaharui,” kata Lorelei Limousin daripada Greenpeace. “Kerajaan perlu memberi tumpuan kepada pembangunan tenaga boleh diperbaharui, penjimatan tenaga, penyelesaian sebenar yang berfungsi untuk orang seperti pemasangan rumah, pengangkutan awam – bukan dongeng tenaga nuklear.”

Persidangan Khamis ini adalah sesi perancangan strategik tanpa apa-apa hasil praktikal dijangka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.