Pemimpin dunia desak Israel mengelakkan eskalasi berikutan serangan Iran

(SeaPRwire) –   Pemimpin dunia, termasuk Presiden Perancis Emmanuel Macron, mendesak Israel untuk “mengelakkan daripada meningkatkan ketegangan” terhadap Iran di Timur Tengah berikutan serangan Republik Islam itu ke atas negara itu pada hujung minggu.

Macron, bercakap kepada media Perancis BFMTV dan RMC, berkata negaranya telah melakukan “intersepsi” beberapa daripada peluru berpandu itu dan ia akan cuba “membujuk Israel supaya kita tidak membalas dengan meningkatkan ketegangan.”

“Kami telah mengutuk, kami telah campur tangan, kami akan buat segala-galanya untuk mengelakkan daripada meningkatkan ketegangan, kebakaran,” tambah Macron, menyatakan bahawa Perancis akan bekerja untuk “mengasingkan Iran, meningkatkan sanksi dan mencari jalan ke aman di rantau ini.”

Canselor Jerman Olaf Scholz juga menyeru Israel pada Isnin untuk “menyumbang kepada pengurangan ketegangan” di Timur Tengah dan bahawa “Iran perlu berhenti daripada agresi ini.”

Iran melancarkan beratus-ratus drone dan peluru berpandu ke atas Israel sebagai tindak balas ke atas serangan maut ke atas konsulat Iran di Syria awal bulan ini yang mengorbankan 12 orang, termasuk Mohammad Reza Zahedi, seorang komander kanan dalam Pasukan Pengawal Revolusi Iran.

Seorang jurucakap tentera Israel berkata 99% daripada drone dan peluru berpandu Iran telah dihalang.

Dalam temubual dengan BBC, Setiausaha Luar Britain David Cameron berkata,”Saya fikir mereka betul-betul layak berfikir mereka patut membalas kerana mereka telah diserang, tetapi kami mendesak mereka sebagai kawan untuk berfikir dengan kepala juga hati, untuk bijak juga tegas,” mengikut Reuters.

“Dalam banyak cara ini telah menjadi kekalahan ganda bagi Iran,” Cameron juga dilaporkan berkata kepada Sky News. “Serangan itu hampir kegagalan penuh, dan mereka mendedahkan kepada dunia bahawa mereka ialah pengaruh jahat di rantau ini bersedia untuk berbuat demikian. Jadi harapan kami ialah tidak akan ada tindak balas membalas dendam.”

Sementara itu, Speaker Dewan Mike Johnson dijangka akan membawa pakej perbelanjaan ke lantai Dewan minggu ini yang akan memberi lebih bantuan perang masa kepada Israel.

Rang undang-undang yang akan dan mengutuk Republik Islam kerana serangan itu juga dijangka akan dibawa ke hadapan minggu ini.

’ Lawrence Richard, Chad Pergram dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.