Pemimpin EU mencadangkan keterbukaan untuk rundingan keanggotaan dengan Bosnia

(SeaPRwire) –   Pemimpin EU tampaknya akan bersetuju untuk membuka perbincangan keanggotaan dengan Bosnia-Herzegovina, walaupun negara Balkan Barat itu masih perlu banyak kerja sebelum perbincangan boleh bermula.

27 pemimpin dijangka akan memberi lampu hijau politik pada summit di Brussels selepas Suruhanjaya Eropah — lengan eksekutif EU — minggu lalu bersetuju untuk memulakan perbincangan walaupun masih ada perpecahan etnik mendalam di negara berpenduduk 3.2 juta itu.

Dalam draf kesimpulan summit terbaru, pemimpin menyatakan bahawa “Majlis Eropah memutuskan untuk membuka perbincangan keanggotaan dengan Bosnia-Herzegovina.”

Draf itu menekankan keperluan bagi Bosnia untuk terus mengambil “semua langkah berkaitan” yang ditetapkan oleh Suruhanjaya termasuk reformasi ekonomi, kehakiman dan politik serta usaha lebih baik untuk menangani rasuah dan pencucian wang.

Bosnia terbahagi oleh perpecahan etnik, walaupun berdekad-dekad selepas perang 1992-95 yang memusnahkan negara itu, meninggalkan lebih 100,000 orang mati dan jutaan terpaksa berpindah.

Pada 2022, Bosnia diberi status calon. Bagi calon untuk menyertai EU, mereka perlu melalui proses panjang untuk sepadankan undang-undang dan piawaian mereka dengan EU serta menunjukkan institusi dan ekonomi mereka memenuhi norm demokrasi.

Perdana Menteri Belanda Mark Rutte berkata sebaik sahaja tiba di Brussels bahawa banyak kerja masih perlu dilakukan sebelum negara itu benar-benar boleh memasuki fasa perbincangan sebenar dengan blok itu.

“Ia sangat penting bahawa Bosnia akan memenuhi semua tindakan yang perlu dalam laporan Suruhanjaya supaya anda benar-benar akan menandakan semua kotak,” kata Rutte.

Gitanas Nauseda, presiden Lithuania, berkata dia menyokong keanggotaan Bosnia, tetapi dengan syarat.

“Kita perlu menghormati peraturan, peraturan permainan, pelaksanaan semua keperluan yang perlu,” katanya.

Bosnia-Herzegovina adalah antara enam negara dari rantau itu — yang lain ialah Albania, Serbia, Kosovo, Montenegro dan Macedonia Utara — yang berada pada peringkat berbeza proses keanggotaan EU.

Penyertaan mereka ke blok itu telah tergendala selama bertahun-tahun. Tetapi selepas peperangan Rusia di Ukraine, pegawai EU lebih berminat untuk cuba menarik mereka jauh dari pengaruh Kremlin.

Selain reformasi dalaman yang tidak lengkap merosakkan tawarannya, Bosnia masih terbahagi secara etnik dan politik, dan mungkin merupakan negara Balkan yang paling rapuh.

Pemimpin pemisah Bosnia Serb Milorad Dodik terus mengancam presiden dan fungsi politik lain di negara itu. Pada Disember, Dodik memberitahu The Associated Press bahawa beliau berniat melemahkan negara itu sehingga ia pecah.

Penilaian ancaman tahunan agensi perisikan AS yang diterbitkan bulan lalu mencatat bahawa Dodik “mengambil langkah-langkah provokatif untuk menetralkan pengawasan antarabangsa di Bosnia dan memastikan pemisahan de facto untuk Republika Srpskanya. Tindakannya boleh mendorong pemimpin populasi Bosniak (Muslim Bosnia) untuk memperkukuh keupayaan mereka untuk melindungi kepentingan mereka dan mungkin menyebabkan konflik ganas yang boleh mengalahkan pasukan penjaga keamanan.”

menyatakan beliau “sangat menyokong” untuk maju “selepas banyak usaha yang telah dibuat di Bosnia-Herzegovina.”

“Secara keseluruhan, negara-negara Balkan Barat juga perlu dapat mengandalkan kita,” katanya. “Janji bahawa mereka akan dapat menjadi ahli Kesatuan Eropah telah dibuat… lebih 20 tahun yang lalu di Thessaloniki, dan kini kita perlu langkah berikutnya.”

Dalam menanti hasil positif, bendera-bendera EU boleh dilihat di seluruh ibu negara Bosnia Sarajevo, di mana rakyat dan pegawai sama-sama memuji prospek negara itu maju dalam tawarannya.

Adnan Balvanovic, penduduk Sarajevo, percaya integrasi EU “sesuatu yang Bosnia perlukan, untuk maju, untuk membangun. Akhirnya ia boleh menjadi negara normal seperti rakyatnya mahukan. Ia juga baik bagi kami, belia muda yang mahu kekal di Bosnia Hercegovina.”

Pencen Jasmina Kadusic bersetuju “akan menyenangkan” jika Bosnia menyertai EU tetapi memperingatkan proses itu sudah terlalu lama dan “politikus kita tidak cukup berusaha untuk merealisasikannya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.