Pemimpin Hamas hidup seperti selebriti kaya di pemerintahan keganasan Gaza sebelum pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Ini sudah beberapa minggu yang sibuk bagi tentera Israel berperang di Jalur Gaza. Selain menemui simpanan munisi besar dan rangkaian terowong kompleks yang merentasi hospital, kemudahan PBB dan sekolah, tentera turut menemui kompleks kediaman mewah yang sehingga baru-baru ini menjadi rumah kepada beberapa pemimpin senior dan kelihatan paling terpampang – Hamas.

“Ini adalah kawasan rumah yang milik pemimpin Hamas dan orang kaya yang sangat kaya,” Kolonel Elad Tzuri, komander Briged Ke-7 Tentera Darat Israel, memberitahu Digital dalam satu panggilan telefon dari kawasan di bandar selatan Gaza Khan Younis, kira-kira 2 batu dari pantai Mediterranean.

Khan Younis adalah tempat kelahiran banyak komander senior Hamas, termasuk pemimpin teratasnya di jalur dan mastermind di sebalik kumpulan pengganas Iran yang kejam pada 7 Oktober pembunuhan beramai-ramai terhadap Israel; abangnya, Mohammed Sinwar, yang menyelia briged selatan Hamas; Mohammed Deif, ketua sayap tentera kumpulan pengganas; dan Rafa’a Salameh, Panglima Batalion Khan Younis Hamas.

Baru-baru ini, IDF meletakkan ganjaran kolektif $1 juta ke atas kepala empat lelaki itu, mengisytiharkan mereka sebagai yang paling dikehendaki.

“Di setiap rumah kami masuki, kami mendapati bukti pertempuran dan senjata. Tiada satu rumah pun tanpa RPG, Kalashnikov, roket dan pintu masuk terowong,” kata komander itu.

Komander itu menggambarkan kawasan itu, yang juga termasuk rumah percutian pemimpin Hamas yang lain, sebagai “mewah”.

“Pemimpin hidup di sini di rumah-rumah yang sangat indah,” katanya. “Di kawasan di mana saya berada sekarang, kami mendapati rumah timbalan perdana menteri Gaza. Ia adalah rumah besar dan mewah. …. Mereka hidup kehidupan mewah di sini dan tidak malu dengan kekayaan mereka.”

Liputan media Israel menunjukkan jurugambar tentera darat minggu ini menunjukkan kebanyakan kawasan itu kini musnah, dengan kawah dalam disebabkan oleh serangan udara Israel. Tzuri memberitahu Digital terdapat lubang terowong hampir di setiap lokasi.

“Ia kelihatan seolah-olah semua wang Hamas pergi ke pemimpin mereka atau kepada keganasan,” katanya.

Michael Nahum, ketua pegawai operasi , sebuah pemikir tangki di Washington DC, memberitahu Digital, “Rumah-rumah mewah di Khan Younis milik penyokong-penyokong teguh Hamas dan keluarga mereka, kebanyakan berasal dari sana.

“Ketidakjujuran kelas kepimpinan Hamas telah menjadi rahsia terbuka selama bertahun-tahun.”

Dia berkata Moaz Haniyeh, anak lelaki ketua biro politik Hamas Isma’il Haniyeh, bahkan mempunyai nama jolokan Abu al-Aqarat – Bapa Hartanah – kerana pegangan hartanahnya yang meluas di Gaza yang memungkinkan oleh pengaruh bapanya. Haniyeh, yang tinggal di Qatar, dipercayai bernilai berbilion-bilion.

Menurut Nahum, pemimpin Hamas mula membina kuasa – dan kekayaan mereka – hampir sebaik sahaja mereka mengambil alih kuasa ke atas enklaf Palestin pada tahun 2007, memaksa keluar ahli Fatah parti politik saingan dalam rampasan kuasa ganas.

Berhadapan dengan pengasingan sebagai organisasi pengganas yang ditetapkan AS dan Israel, Hamas mula membina rangkaian terowong di bawah sempadan selatannya dengan Mesir. Menjelang 2012, Nahum berkata, kumpulan itu memindahkan setengah bilion dolar barangan setiap tahun dan mengenakan “cukai import” melebihi 14.5%.

“Seperti yang dikatakan seorang penyeludup, pilihan adalah membayar Hamas ‘atau ditembak di kaki’,” kata Nahum, menambah bahawa, walaupun dengan kemiskinan yang semakin meningkat dan situasi kemanusiaan yang teruk di Gaza, “Hamas mengenakan pelbagai cukai ke atas rakyatnya untuk membiayai bajet yang tidak telus, bahkan tujuannya pun rahsia.”

Laporan 2022 oleh Associated Press menyaksikan bahawa “Hamas menawarkan sedikit perkhidmatan sebagai balasan [untuk cukai ini], dan kebanyakan projek bantuan dan bantuan ditanggung oleh komuniti antarabangsa.”

Dalam temu bual terbaru, pemimpin Hamas terkemuka Moussa Abu Marzouk mengakui kepada saluran Bahasa Arab Russia Today bahawa kumpulan itu, yang secara efektif mentadbir Jalur, tidak bertanggungjawab terhadap orang awam.

“Semua orang tahu bahawa 75% penduduk Jalur Gaza adalah pelarian,” katanya. “Ia adalah tanggungjawab Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk melindungi mereka dan, mengikut Konvensyen Geneva, ia adalah tanggungjawab pendudukan [Israel] untuk memberi mereka semua perkhidmatan selama mereka tinggal di bawah pendudukan.”

“Paradoks pemimpin Hamas yang hidup kehidupan mewah, sementara rakyat mereka kelaparan, bukanlah sesuatu yang baru bagi Palestin dan dunia Arab yang lebih luas,” kata Khaled Hassan, seorang penganalisis risiko politik dan kecerdasan dengan pengalaman lebih 13 tahun bekerja di Timur Tengah, kepada Digital.

“Di rantau penuh paradoks, Hamas membina terowong ke Sinai dan menjalankan serangan bekerjasama dengan pengganas berpangkalan di Sinai.”

Hassan berpangkalan di United Kingdom mengkaji bidang ancaman digital, konflik Palestin-Israel dan disinformasi, propaganda, radikalisasi dan keganasan di dunia Arab bertutur.

“Mereka menyerang tentera, polis dan orang awam Mesir, tetapi tetap menuntut kerajaan Mesir jangan melimpahkan terowong penyeludupan mereka. Mereka juga membina rumah cuti mewah dan menuntut rakyat mereka hidup dengan cebis,” katanya.

“Gaya pemerintahan mereka seakan mafia,” tambah Hassan. “Mereka memaksa wanita Palestin berkahwin dengan pemerkosa mereka, sering merampas harta dan perniagaan dengan paksaan, serta menyerang, mencungkil dan membunuh lawan politik Palestin mereka. Tetapi, mereka mahu anda percaya bahawa mereka memegang kedudukan moral yang tinggi.

“Dengan menghapuskan Hamas, Israel membuka jalan untuk Timur Tengah yang lebih selamat dan makmur.”

Sepanjang beberapa minggu kebelakangan ini, IDF telah berkongsi dokumentasi dan rakaman penemuan mereka di Khan Younis dan lokasi lain di seluruh Gaza. Di satu rumah, milik komander senior Hamas, tentera menemui beg berisi ekuivalen shekel lebih $1.5 juta tunai. Di sebuah hospital di utara Gaza, mereka mendapati senjata disembunyikan dalam inkubator NICU. Di lokasi lain pula, mereka mendapati boneka dipasang dengan pembesar suara yang licik bertujuan untuk mengelirukan dan menyerang tentera.

Walau bagaimanapun, pendedahan terbesar beberapa hari kebelakangan ini adalah labirin terowong menyusur di bawah kawasan bandar utama, dilengkapi dengan lif, bekalan elektrik, pengudaraan dan pintu besi berat. Terowong, terutamanya yang terletak di pusat Bandar Gaza, di bawah ibu pejabat Hamas, didapati berisi makanan, air dan produk lain yang membolehkan kediaman yang berpanjangan di bawah tanah.

Tentera juga menyatakan terdapat bukti rangkaian terowong itu digunakan oleh pemimpin senior Hamas, termasuk Mohammed Sinwar. Dalam satu video diambil dari arkib Hamas, Mohammed Sinwar dilihat memandu kereta melalui gua bawah tanah.

Semakin banyak infrastruktur pengganasan Hamas terdedah, pakar menganggarkan berbilion-bilion dolar digunakan kumpulan itu untuk memperoleh senjata, termasuk roket masih ditembak setiap hari terhadap pusat penduduk besar di Israel, dan membina sistem bawah tanah rumit, di mana pemimpin Hamas masih bersembunyi 21⁄2 bulan ke dalam peperangan yang meragut nyawa beribu-ribu orang Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.