Pemimpin Iran mengucapkan 4 perkataan mengancam kepada Israel, mengkritik AS dan Barat kerana ‘bencana’ di Gaza

(SeaPRwire) –   Pemimpin Iran pada Rabu mengancam untuk mengambil tindakan terhadap Israel semasa upacara doa. Beliau juga mengkritik Amerika Syarikat dan Barat kerana terlibat dalam ketegangan di rantau ini.

Pemimpin Agung Iran bercakap semasa upacara doa yang merayakan akhir bulan suci Muslim Ramadan apabila beliau berjanji membalas serangan Israel – dengan berkata “ia akan dihukum” – untuk serangan udara yang memusnahkan konsulat Iran di Syria awal bulan ini.

Dalam ucapannya, Khamenei berkata serangan itu, yang meninggalkan adalah “kezaliman” dan setaraf dengan serangan terhadap Iran itu sendiri.

“Apabila mereka menyerang kawasan konsulat kami, ia seperti mereka menyerang wilayah kami,” kata Khamenei. “Rejim jahat itu perlu dihukum, dan ia akan dihukum.”

Menteri Luar Israel Israel Katz meletakkan tweet sejurus selepas ucapan itu dalam tindak balas yang ketara, dengan bersumpah bahawa Israel akan membalas jika Iran menyerang.

“Jika Iran menyerang dari wilayahnya sendiri, Israel akan membalas dan menyerang Iran,” kata Katz di X.

Israel tidak mengakui terlibat dalam serangan udara itu, yang meninggalkan 12 orang mati, termasuk tujuh anggota Pengawal Revolusi Iran, empat orang Syria dan ahli militia Hezbollah.

Israel masih berperang dengan Hamas, kumpulan pengganas yang mentadbir Jalur Gaza, dan telah bersiap sedia untuk tindak balas Iran di tengah-tengah perang bayangannya yang berpanjangan. Hamas dibiayai dan menerima sokongan dari Iran, seperti Hezbollah, kumpulan pengganas lain yang telah menyerang Israel dari Lubnan dan Syria dalam bulan-bulan kebelakangan ini.

Khamenei tidak menjelaskan cara Iran akan membalas dendam.

Dalam ucapannya, beliau juga mengkritik Barat, terutamanya Amerika Syarikat dan Britain, kerana menyokong Israel dalam perangnya menentang Hamas di Gaza.

Pemimpin Iran secara khusus mengutuk Barat kerana tidak berbuat lebih untuk menghentikan perang itu.

“Ia dijangka mereka (akan) mencegah (Israel) dalam bencana ini. Mereka tidak. Mereka tidak memenuhi tanggungjawab mereka, kerajaan-kerajaan Barat,” katanya.

Iran menyokong dan kumpulan militan dan tidak secara rasmi mengiktiraf Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.