Pemimpin Kesatuan Eropah menggesa bantuan tentera Ukraine dipertingkatkan untuk mengisi jurang peluru

(SeaPRwire) –   Pemimpin lima negara mendesak jiran dan sekutu mereka Rabu untuk meningkatkan sokongan tentera untuk Ukraine, sementara menteri pertahanan blok itu membincangkan cara untuk membantu memenuhi kekurangan peluru negara yang dilanda perang itu.

Dalam rayuan mereka, pemimpin Republik Czech, Denmark, Estonia, Jerman dan Belanda memberi amaran bahawa keselamatan Eropah berkaitan dengan pertempuran yang bermula hampir dua tahun lalu dengan pencerobohan Rusia ke jirannya.

“Keupayaan kami untuk terus menyokong dan mengekalkan, baik semasa musim sejuk mahupun dalam jangka panjang, adalah menentukan,” tulis mereka dalam akhbar Financial Times. “Sebenarnya, ia adalah perkara keselamatan bersama Eropah kita.”

Dengan tiada tentera Rusia atau Ukraine menunjukkan kelebihan dalam konflik yang ditarik panjang, ketakutan semakin meningkat bahawa sokongan awam terhadap usaha perang Ukraine sedang merosot. Pemimpin EU dan NATO, yang antara penyokong utama Ukraine, telah beralih daripada memuji keuntungan medan tempur negara itu untuk merayakan keupayaannya untuk terus hidup menentang musuh yang lebih kuat.

Prospek Donald Trump kembali ke Rumah Putih selepas pilihan raya presiden AS November juga mendorong pemimpin dan pegawai tentera untuk menuntut bahawa Eropah perlu berbuat lebih untuk mempertahankan dirinya. Semasa penggal terakhirnya, Trump merosakkan keyakinan di kalangan sekutu NATO bahawa AS akan menyokong mereka dalam krisis keselamatan.

Dalam Financial Times, lima pemimpin itu menyatakan bahawa penting untuk mempercepatkan penghantaran senjata mengingat perang itu tidak mungkin berakhir segera.

“Rusia tidak menunggu sesiapa, dan kita perlu bertindak sekarang. Jika Ukraine kalah, akibat jangka panjang dan kosnya akan jauh lebih tinggi bagi kita semua,” tulis mereka. “Kami orang Eropah mempunyai tanggungjawab khas. Oleh itu, kita perlu bertindak. Masa depan Eropah bergantung pada ini.”

Menurut anggaran EU, Ukraine menembak kira-kira 4,000 hingga 7,000 peluru meriam setiap hari musim panas lalu, manakala Rusia melancarkan lebih 20,000 peluru setiap hari ke wilayah jirannya. Industri senjata Rusia jauh melebihi Ukraine, dan Kyiv bergantung pada bantuan Barat untuk menyamai kuasa api Moscow.

Tetapi rancangan 27 negara EU untuk menghasilkan 1 juta peluru meriam untuk Ukraine gagal, dengan hanya kira-kira sepertiga sasaran tercapai. Pegawai kanan EU telah mengatakan mereka kini menjangkakan industri pertahanan Eropah akan mampu menghasilkan kira-kira 1 juta peluru setahun menjelang akhir tahun ini.

Tetapi peluru tidak akan tiba dengan cepat. Agensi perolehan NATO mengatakan minggu lalu bahawa penghantaran pesanan peluru boleh mengambil 24 hingga 36 bulan. Bahkan lima pemimpin itu mengakui penghantaran mungkin mengambil setahun.

“Apa yang penting hari ini adalah untuk menyediakan peluru dan sistem senjata, termasuk howitzer, kereta kebal, UAV dan pertahanan udara, yang Ukraine butuhkan dengan segera di darat. Sekarang,” tulis mereka.

Menteri pertahanan EU bertemu di Brussels Rabu untuk membincangkan cara untuk meningkatkan lagi pengeluaran.

Walaupun tidak ditujukan kepada lima pemimpin itu, Perancis dituduh gagal memberikan sokongan mencukupi mengikut saiz dan berat militarinya. Tetapi pada 18 Januari, Perancis merancang penghantaran lanjut sistem meriam Caesar ke Ukraine.

Presiden Perancis Emmanuel Macron dijadual melawat Ukraine dalam minggu-minggu akan datang.

Apabila ditanya Selasa tentang keraguan terhadap sokongan masa depan AS untuk Ukraine, Macron berkata, “Saya yakin beberapa bulan akan datang adalah menentukan.” Beliau menekankan bahawa beliau fikir Ukraine terutamanya adalah isu Eropah.

“Ukraine berada di tanah Eropah. Ia adalah negara Eropah. Dan jika kita mahu Eropah yang aman dan stabil, kita perlu mempunyai keyakinan dalam hal keselamatan dan pertahanan kita sendiri terhadap semua jiran kita,” kata pemimpin Perancis itu semasa lawatan ke Sweden.

Pemimpin EU dijadual berkumpul untuk makan malam lewat Rabu untuk membincangkan sokongan mereka untuk Ukraine. Mereka dijadual mengadakan summit Khamis untuk mengatasi veto Hungary terhadap pakej bantuan kewangan jangka panjang bernilai $54 bilion untuk membantu menyokong ekonomi Ukraine.

Pergaduhan politik juga menghalang sokongan tambahan AS untuk Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.