Pemimpin lama Togo membatalkan pilihan raya presiden dengan menandatangani perlembagaan baharu

(SeaPRwire) –   Presiden Togo telah menandatangani perlembagaan baru yang membatalkan pilihan raya presiden, kata pejabatnya pada Isnin malam, langkah itu ditentang oleh pembangkang yang mengatakan ia akan membenarkan beliau memanjangkan pemerintahan enam dekad keluarganya. Kumpulan masyarakat awam di negara itu telah memanggil protes.

Parlimen kini akan memilih presiden. Perlembagaan baru ini datang beberapa hari selepas suruhanjaya pilihan raya pada Sabtu mengumumkan bahawa parti pemerintah Presiden Faure Gnassingbe telah memenangi majoriti kerusi parlimen.

Terdapat serangan ke atas kebebasan awam dan media sebelum pilihan raya. Kerajaan mengharamkan protes terhadap perlembagaan baru yang dicadangkan dan menangkap tokoh pembangkang. Suruhanjaya pilihan raya melarang Gereja Katolik daripada menghantar pemerhati pilihan raya. Pengawal media Togo menggantung proses akreditasi untuk wartawan asing.

Perlembagaan baru juga meningkatkan tempoh jawatan presiden daripada lima ke enam tahun dan memperkenalkan had satu penggal. Tetapi hampir 20 tahun yang dihabiskan Gnassingbe dalam pejabat tidak akan diambil kira, dan pembangkang politik, pemimpin agama dan masyarakat awam mengatakan Gnassingbe kemungkinan akan terus berkuasa apabila mandatnya tamat pada 2025.

Togo telah diperintah oleh keluarga yang sama selama 57 tahun, pertama oleh Eyadema Gnassingbe dan kemudian oleh anaknya. Faure Gnassingbe memangku jawatan pada tahun 2005 yang dipertikaikan pembangkang sebagai pilihan raya palsu.

Perlembagaan baru juga mewujudkan jawatan serupa dengan perdana menteri, yang akan dipilih oleh parti pemerintah. Pengkritik bimbang ini boleh menjadi satu lagi cara bagi Gnassingbe untuk memanjangkan cengkamannya terhadap kuasa.

Kumpulan kira-kira 20 pertubuhan masyarakat awam di Togo telah memanggil protes untuk mengembalikan perlembagaan terdahulu.

“Kami tidak akan pernah menerima perlembagaan baru ini, walaupun selepas pemberlakuan,” kata David Dosseh, jurucakap kumpulan masyarakat awam, kepada The Associated Press, memanggil pilihan raya 2025 “sangat perlu bagi rakyat memilih presiden baru dan akhirnya mencapai peralihan demokratik di Togo.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.