Pemindahan embrio berjaya menimbulkan harapan untuk kemandirian spesies putih utara

(SeaPRwire) –   Seekor rhinoceros telah hamil melalui pemindahan embrio dalam penggunaan pertama berjaya kaedah yang pemuliharaan berkata mungkin kemudian membolehkan untuk menyelamatkan subspesies yang hampir pupus.

Dalam ujian dengan subspesies lain, penyelidik mencipta embrio rhinoceros putih selatan di makmal daripada telur dan sperma yang sebelum ini dikumpulkan daripada rhinoceros lain dan dipindahkan kepada ibu tumpang rhinoceros putih selatan di Ol-Pejeta Conservancy.

“Pemindahan embrio berjaya dan kehamilan adalah bukti konsep dan membenarkan (penyelidik) kini dengan selamat bergerak kepada pemindahan embrio rhinoceros putih utara — satu tonggak dalam misi untuk menyelamatkan rhinoceros putih utara daripada pupus,” kata kumpulan itu dalam kenyataan Rabu.

Walau bagaimanapun, pasukan itu hanya mengetahui kehamilan selepas ibu tumpang mati akibat jangkitan bakteria pada November 2023. Rhinoceros itu dijangkiti apabila spora daripada strain clostridium dibebaskan daripada tanah oleh air banjir, dan embrio ditemui semasa pemeriksaan mayat.

Tetapi saintis sangat optimis tentang penemuan mereka.

“Kini kami mempunyai bukti jelas bahawa embrio yang beku, dicairkan, dihasilkan dalam tabung uji boleh menghasilkan hidup baru dan itulah yang kami mahu untuk rhinoceros putih utara,” Professor Thomas Hildebrandt ialah penyelidik utama dan ketua Jabatan Pembiakan di BioRescue .

Kira-kira 20,000 rhinoceros putih selatan masih wujud di Afrika. Subspesies ini serta spesies lain, rhinoceros hitam, sedang pulih daripada pengurangan ketara dalam populasi mereka disebabkan pemburuan tanduk mereka.

Walau bagaimanapun, subspesies rhinoceros putih utara hanya mempunyai dua ahli yang diketahui masih wujud di dunia.

Najin, berusia 34 tahun, dan anaknya yang berusia 23 tahun, Fatu, kedua-duanya tidak mampu untuk pembiakan semula jadi, mengikut Ol-Pejeta Conservancy di mana mereka tinggal.

Rhinoceros jantan putih terakhir, Sudan, berusia 45 tahun ketika dia disembelih pada 2018 kerana komplikasi berkaitan umur. Dia adalah bapa Najin.

Saintis menyimpan spermanya dan empat rhinoceros mati lain, berharap menggunakannya dalam pemfertilan in vitro dengan telur yang dituai daripada rhinoceros betina utara untuk menghasilkan embrio yang akhirnya akan dibawa oleh ibu tumpang rhinoceros putih selatan.

Beberapa kumpulan pemuliharaan mengatakan mungkin terlalu lewat untuk menyelamatkan rhinoceros putih utara dengan pemfertilan in vitro, kerana habitat semula jadinya di Chad, Sudan, Uganda, Congo dan Republik Afrika Tengah telah dimusnahkan oleh konflik manusia. Skeptik mengatakan usaha harus memberi tumpuan kepada spesies lain dengan peluang kemandirian yang lebih baik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.