Pemrotes Cuba meminta makanan, elektrik kerana Rubio kata negara di “ambang runtuh” daripada dasar Marxisme

(SeaPRwire) –   Protes telah meletus di salah satu krisis tenaga dan ekonomi terburuk di pulau itu kerana kekurangan makanan dan pemadaman menolak negara ke tepi “kehancuran”.

Senator Republikan Florida Marco Rubio mengambil bahagian dalam X pada Selasa untuk mengatakan situasi memalukan itu disebabkan oleh dasar Marxisme jangka panjang Cuba.

“Sebab Cuba berada di tepi kehancuran adalah kerana Marxisme sentiasa membawa kepada kelaparan, kemiskinan dan kekurangan,” kata Rubio.

Senator itu, pengkritik yang gigih rejim Cuba, mengambil bahagian dalam platform media sosial untuk membalas tuduhan yang dilemparkan oleh Timbalan Menteri Luar Negeri Cuba Carlos Fernández de Cossío, yang mencadangkan dalam temu bual bersama Associated Press pada Isnin bahawa kekurangan makanan disebabkan oleh .

Fernández de Cossío menuduh Amerika Syarikat “campur tangan terbuka [di] urusan domestik Cuba” selepas Jabatan Negara pada Isnin memanggil Havana untuk menghormati para peserta protes dan “melayani keperluan sah rakyat Cuba.”

“Ia juga sia-sia, seperti yang kami katakan secara awam, dan munafik kerana ia merujuk kepada isu-isu yang berlaku di Cuba di mana terdapat import dan tanggungjawab dari kerajaan Amerika Syarikat,” kata Fernández de Cossío, memanggil komen itu “tidak menghormati.”

Amerika Syarikat telah mengenakan sekatan perdagangan dan kewangan lain ke atas Cuba sejak awal 1960-an, walaupun pengecualian tertentu membenarkan import sekiranya digunakan dalam sektor swasta dan bukan oleh kerajaan.

“Tiada sekatan makanan Amerika Syarikat ke atas Cuba,” Rubio mengulangi semula pada Selasa di X. “Tahun lepas Cuba mengimport lebih $300 juta makanan dan barang daripada Amerika Syarikat.”

Pengkritik sekatan berterusan menunjuk kepada sanksi ekonomi yang dilaksanakan semula di bawah pentadbiran Trump, kenaikan harga makanan dan ketidakupayaan rakyat Amerika untuk mengembara ke Cuba sebagai faktor yang memperburuk krisis.

Jabatan Negara pada Selasa mengulangi pendiriannya tentang protes berterusan dan mengatakan ia terus “memantau situasi dengan teliti.”

“Terdapat protes di beberapa bandar di Cuba yang meminta bekalan elektrik, makanan, dan kebebasan asasi, dan kami menggesa Kerajaan Cuba untuk menahan keganasan dan penahanan yang tidak adil serta memanggil pihak berkuasa untuk menghormati hak warganegara Cuba untuk berhimpun secara aman,” timbalan jurucakap Vedant Patel memberitahu wartawan.

“Kami berdiri bersama rakyat Cuba dan terus menyokong tuntutan hak asasi manusia, kebebasan, kemakmuran, dan masa depan yang lebih bermaruah,” tambahnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.