Pemujik penyembuhan alternatif dituduh atas kematian wanita di ‘terapi tamparan’ di bengkel UK

(SeaPRwire) –   Seorang pakar alternatif yang menyokong teknik yang dikenali sebagai “slapping therapy” didakwa pada Khamis berhubung kematian seorang wanita di salah satu bengkelnya tujuh tahun lalu.

Hongchi Xiao didakwa dengan pembunuhan melalui kelalaian teruk dalam kematian Danielle Carr-Gomm pada Oktober 2016, kata Polis Wiltshire.

Polis British pertama kali cuba menangkap Xiao pada 2019. Beliau ditahan selepas ditahan .

Xiao menggalakkan terapi paida lajin, di mana pesakit ditampar atau menampar diri berulang kali, kononnya untuk melepaskan racun dari badan. Pesakit sering mendapat lebam atau berdarah. Teknik ini berakar umbi dalam perubatan Cina, tetapi pengkritik menyatakan ia tidak mempunyai asas saintifik.

Xiao, yang berasal dari China dan mengendalikan Institut Pailala berpangkalan di California, telah mengetuai bengkel paida lajin di seluruh dunia.

Carr-Gomm, 71, meninggal dunia di hotel luar bandar Cleeve House di barat England semasa menghadiri bengkel yang dikendalikan oleh Xiao.

Anak lelaki Carr-Gomm Matthew berkata selepas kematiannya bahawa beliau telah mencari “kaedah alternatif untuk merawat dan ” kerana beliau sukar menyuntik insulin kerana takut jarum.

“Saya tahu dia sangat putus asa untuk cuba menyembuhkan diri daripada penyakit ini,” katanya. “Dia sentiasa mengekalkan gaya hidup sihat dan tegas bahawa tiada apa yang akan menghalangnya daripada hidup penuh.”

Polis berkata Xiao, 60, dijadual hadir di mahkamah di Salisbury, barat daya England, pada Jumaat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.