Penasihat Keselamatan Negara AS, Jake Sullivan, lawat Kyiv tatkala kebuntuan di Washington melambatkan bantuan

(SeaPRwire) –   KYIV, Ukraine (AP) — Presiden penasihat keselamatan negara Jake Sullivan mencari untuk menenangkan orang Ukraine semasa lawatan yang tidak diumumkan ke Kyiv Rabu bahawa Amerika Syarikat akan terus menyokong usaha mereka untuk menangkis pencerobohan Rusia selama dua tahun.

Penasihat keselamatan negara menyatakan optimis bahawa ahli-ahli Kongres di Amerika Syarikat akan memecahkan kebuntuan selama sebulan dan meluluskan puluhan bilion dolar bantuan tentera dan ekonomi kepada Ukraine. Pasukan Rusia telah mengeksploitasi kekurangan itu untuk membuat beberapa kemajuan dalam konflik itu.

“Kami akan mendapat undian bipartisan yang kuat di Kongres,” katanya semasa sidang akhbar. “Kami akan mendapatkan wang itu kepada anda seperti yang sepatutnya, jadi saya tidak fikir kita perlu bercakap tentang Pelan B hari ini.” Beliau juga mengakui bahawa proses itu “telah mengambil terlalu lama.”

Sullivan berkata Amerika Syarikat akan menganggap konflik itu sebagai kemenangan untuk Ukraine jika ia keluar dari perang sebagai negara berdaulat, demokratik dan bebas.

Beliau berusaha untuk menenangkan orang Ukraine bahawa Amerika Syarikat akan terus menyokong mereka seperti yang dilakukannya sejak hari-hari pertama pencerobohan Rusia, walaupun kebuntuan di Kongres. Ahli Dewan Republikan sehingga kini enggan mengambil langkah senat yang diluluskan secara bipartisan yang disokong oleh Rumah Putih untuk membiayai bantuan tentera kepada Ukraine dan Israel, serta bantuan kemanusiaan untuk orang di Gaza.

“Terdapat pemahaman meluas di Amerika Syarikat bahawa Ukraine penting, bahawa keselamatan dan masa depan Ukraine penting bagi keselamatan dan masa depan Amerika Syarikat,” kata Sullivan. “Dan bahawa kami mahu membantu rakan dan rakan, tetapi kami juga mahu membantu diri kami dengan membantu anda.”

Lawatan Sullivan bertujuan “untuk mengesahkan semula komitmen Amerika Syarikat yang tidak berbelah bahagi kepada Ukraine dalam pertahanan diri terhadap pencerobohan kejam Rusia,” kata jurucakap Majlis Keselamatan Negara Adrienne Watson.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.