Pendaki Nepal, pendaki gunung UK melepasi rekod sendiri untuk penaikan terbanyak Gunung Everest

(SeaPRwire) –   Seorang pendaki pandu Nepal dan pendaki gunung British telah memecahkan rekod sendiri untuk kali terbanyak mereka mendaki Gunung Everest, kata pegawai pendakian Ahad.

Rakesh Gurung, pengarah Jabatan Pelancongan Nepal, berkata Britain Kenton Cool, 50, dan pandu Nepal Kami Rita Sherpa, 54, telah mendaki puncak setinggi 29,032 kaki untuk kali ke-18 dan ke-29 mereka, masing-masing.

Mereka berada dalam ekspedisi berasingan mengiringi pelanggan mereka.

“Dia terus dan terus pergi… lelaki hebat!” kata Garrett Madison dari syarikat penganjuran ekspedisi Madison Mountaineering mengenai pendaki Nepal. Madison telah bekerjasama dengan Kami Rita untuk mendaki puncak Gunung Everest, Lhotse dan K2 pada tahun 2014.

K2, terletak di Pakistan, ialah gunung kedua tertinggi di dunia dan Lhotse di Nepal ialah gunung keempat tertinggi.

Lukas Furtenbach dari pengendali ekspedisi Austria Furtenbach Adventures memanggil pencapaian Cool luar biasa.

“Dia merupakan sebahagian asas industri pandu Gunung Everest. Kenton Cool ialah sebuah institusi,” kata Furtenbach, yang memimpin ekspedisi dari sisi Cina Gunung Everest, kepada Reuters.

Kedua-dua pendaki menggunakan laluan Tanduk Tenggara ke puncak.

Dijelmakan oleh pendaki pertama, Sir Edmund Hillary dan Sherpa Tenzing Norgay pada tahun 1953, laluan ini kekal laluan paling popular ke puncak Everest.

Kami Rita pertama kali mendaki Everest pada tahun 1994 dan telah berbuat demikian hampir setiap tahun sejak itu, kecuali tiga tahun apabila pihak berkuasa menutup gunung itu untuk pelbagai sebab.

Dia mendaki gunung itu dua kali tahun lepas.

Pendakian gunung merupakan aktiviti pelancongan utama dan sumber pendapatan serta pekerjaan bagi Nepal, rumah kepada lapan daripada 14 puncak tertinggi di dunia, termasuk Everest.

Nepal telah mengeluarkan 414 permit, setiap satu berharga $11,000 kepada pendaki untuk musim pendakian yang berakhir bulan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.