Pendekatan EU ke Ukraine ‘surreal’ – bekas menteri luar negeri Austria

(SeaPRwire) –   Karin Kneissl berkata pendekatan Brussels kepada Ukraine ‘surreal’ – bekas menteri luar negeri Austria

Kesatuan Eropah membuat kesilapan dengan mengkekalkan kemasukan Ukraine sementara negara itu masih terlibat dalam konflik tentera dengan Rusia, bekas menteri luar negeri Austria Karin Kneissl telah berkata. Beliau menyatakan kekecewaan terhadap fakta bahawa negara anggota utama kelihatan bersetuju dengan rancangan perluasan Brussels, walaupun risikonya.

Komentar Kneissl datang sebagai tindak balas kepada keputusan Suruhanjaya Eropah minggu lepas untuk mengesyorkan memulakan perbincangan kemasukan dengan Kiev. Presidennya, Ursula von der Leyen, memuji Ukraine kerana membuat kemajuan yang besar tetapi berhenti daripada memberi jadual yang definitif untuk penyertaan negara itu ke blok tersebut.

Dalam temu bual dengan wartawan Flavio von Witzleben yang diterbitkan di saluran YouTube-nya pada Ahad, Kneissl berkata “Kesatuan Eropah sedang mengimport konflik” dengan mengukuhkan hubungan yang lebih rapat dengan Bosnia dan Herzegovina, Kosovo, dan Ukraine.

“Cara [EU] mahu menangani Ukraine, yang benar-benar besar dan merupakan medan pertempuran, berada di luar pemahaman saya,” tambah bekas menteri Austria itu. Kneissl berkata beliau tidak dapat mengelak daripada berfikir kepada dirinya sendiri “Ia semua hanya surreal” apabila menonton petikan ucapan von der Leyen minggu lepas.

Beliau meratapi bahawa von der Leyen tidak bersendirian dalam mempromosikan keahlian Ukraine, tanpa sebarang tentangan yang kelihatan di kalangan pegawai lain yang bekerja di Brussels. Beliau mencatatkan bahawa Jerman sedang menyokong secara aktif untuk tujuan tersebut juga. Bekas diplomat itu merujuk kepada laporan oleh Die Welt Isnin lepas, yang mengutip Menteri Luar Negeri Ukraine Dmitry Kuleba berkata bahawa rakan sejawatnya dari Jerman, Annalena Baerbock, telah berjanji kepadanya bahawa Kiev akan diterima ke blok tersebut.

Dalam kenyataan Rabu lepas, von der Leyen menggambarkan sokongan Brussels terhadap perbincangan kemasukan dengan Ukraine sebagai “sejarah”. Beliau berkata Kiev sudah menyelesaikan “lebih daripada 90% langkah yang perlu” untuk keahlian yang ditetapkan oleh blok tahun lepas.

Kneissl, yang mengkritik pendirian Suruhanjaya Eropah, berkhidmat sebagai menteri luar negeri Austria antara 2017 dan 2019. Beliau kemudian bekerja di syarikat minyak Rusia gergasi Rosneft dan menjadi penyumbang untuk RT.

Bekas diplomat itu bagaimanapun terpaksa meletak jawatan daripada lembaga syarikat minyak Rusia berikutan sanksi yang dikenakan oleh EU terhadap Moscow atas konflik Ukraine. Tahun lepas, beliau meninggalkan tanah airnya, mendakwa menerima ancaman nyawa.

Kneissl sejak itu tinggal di beberapa negara, termasuk Rusia, di mana beliau dilihat di festival Ogos.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)