Penduduk Kharkiv kekal tidak gentar walaupun Rusia melancarkan serangan baharu

(SeaPRwire) –   Penduduk bandar terbesar kedua Ukraine, Kharkiv, kekal berani walaupun berlakunya pertempuran sengit di rantau itu selepas pasukan Rusia melancarkan serangan berperisai di barisan baru yang mungkin menjadi permulaan kepada serangan lebih besar ke kawasan itu.

Semasa pertempuran berlaku di utara dan timur rantau Kharkiv, bandar itu sendiri menikmati masa tenang yang jarang berlaku pada Ahad, 12 Mei.

Penduduk keluar ke jalanan dan taman-taman bandar, berjalan-jalan, membeli-belah, mengambil anak-anak mereka ke padang permainan. Ramai yang menghadiri perkhidmatan gereja Ahad.

Moral penduduk kelihatan positif, kebanyakan mereka yakin serangan baru di barisan itu tidak akan menakutkan mereka untuk melarikan diri dari bandar.

Ramai berkata mereka percaya tentera Ukraine akan mampu menolak Rusia kembali. Yang lain pula berkata walaupun selepas berbulan-bulan menerima tembakan roket, drone dan meriam tanpa henti ke atas bandar, mereka bertekad untuk kekal di rumah mereka dan berharap anak-anak mereka akan membesar di bandar itu.

Gabenor Kharkiv, Oleh Syniehubov, berkata pada Sabtu tiada bahaya segera ke atas bandar Kharkiv dan tiada keperluan untuk memulakan pengunduran lebih 1.3 juta penduduknya. Pegawai-pegawai Kyiv berulang kali menyatakan mereka tidak percaya Rusia mempunyai angkatan yang mencukupi untuk menawan bandar itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.