Pengarah Roman Polanski dituntut atas tuduhan serangan seksual terhadap kanak-kanak

(SeaPRwire) –   LOS ANGELES (AP) — Seorang wanita telah menyaman pengarah , mendakwa beliau meliwatnya di rumahnya ketika dia masih kanak-kanak pada tahun 1973.

Wanita itu mendedahkan dakwaan, yang dinafikan oleh Polanski 90 tahun, dalam sidang akhbar bersama peguamnya, Gloria Allred, pada Selasa.

Kisah itu serupa dengan kes jenayah seksual yang masih belum selesai di Mahkamah Jenayah Los Angeles yang mendorong beliau melarikan diri ke , di mana beliau kekal sejak itu pada tahun 1978.

Wanita yang mengemukakan saman sivil itu berkata dia pergi makan malam bersama Polanski, yang mengetahui dia berusia di bawah 18 tahun, pada tahun 1973, beberapa bulan selepas bertemu beliau di satu parti.

Dia berkata Polanski memberinya minuman keras tequila di rumahnya terlebih dahulu dan di restoran.

“Dia memberitahu dia mahu bersama seks dengannya,” kata saman itu. “Plaintiff, walaupun groggy, berkata ‘Tidak.’ Dia berkata kepadanya, ‘Sila jangan buat ini.’ Dia mengabaikan permohonannya. Defendant Polanski menanggalkan pakaian Plaintiff dan dia terus meliwatinya menyebabkan kesakitan fizikal dan emosi yang besar.”

Peguam bela Alexander Rufus-Isaacs berkata dalam e-mel Selasa bahawa Polanski “menafikan dengan tegas dakwaan yang dibuat terhadapnya dalam saman itu dan percaya tempat yang betul untuk mencuba kes ini ialah di mahkamah.”

Saman itu difailkan di Mahkamah Tinggi Los Angeles pada bulan Jun di bawah undang-undang California yang sementara membenarkan orang mengemukakan dakwaan penyalahgunaan seks kanak-kanak selepas tempoh had masa telah tamat.

Hakim kemudian memberi kelulusan kepada plaintiff untuk menggunakan namanya dalam kes itu. Hakim pada Jumaat menetapkan tarikh perbicaraan 2025.

Dalam responsnya terhadap saman itu, peguam Polanski menafikan semua dakwaannya dan mendakwa saman itu tidak perlembagaan kerana bergantung kepada undang-undang yang diluluskan hanya pada tahun 1990.

Wanita itu mula-mula muncul dengan kisahnya pada tahun 2017, selepas wanita dalam kes jenayah Polanski meminta hakim untuk menolak dakwaan, yang ditolak olehnya.

Ketika itu, wanita yang kini mengemukakan saman sivil memberikan nama depannya dan huruf pertama nama tengahnya dan berkata dia berusia 16 tahun ketika kejadian itu berlaku.

Dalam saman dan sidang akhbar Selasa, dia tidak memberikan namanya dan berkata dia hanyalah kanak-kanak ketika itu. Dia hanya berucap sebentar.

“Mengambil masa yang sangat lama bagi saya untuk memutuskan untuk mengemukakan saman ini terhadap Encik Polanski, tetapi akhirnya saya membuat keputusan itu,” katanya. “Saya mahu mengemukakannya untuk mendapatkan keadilan dan pertanggungjawaban.”

The Associated Press biasanya tidak menamakan orang yang mendakwa telah disalahgunakan secara seksual.

Sekurang-kurangnya tiga wanita lain telah muncul dengan kisah penyalahgunaan seksual oleh Polanski.

Seorang tokoh utama dalam kebangkitan filem New Hollywood pada tahun 1960-an dan 1970-an, Polanski mengarah filem termasuk “Rosemary’s Baby” dan “Chinatown.”

Pada tahun 1977, beliau didakwa mengedarkan dadah dan merogol seorang gadis berusia 13 tahun. Beliau mencapai persetujuan dengan pendakwa bahawa beliau akan mengaku bersalah kepada tuduhan hubungan seks tidak wajar dan tidak akan perlu ke penjara selain daripada masa yang sudah dihabiskan di penjara.

Tetapi Polanski bimbang bahawa hakim akan mengingkari persetujuan itu sebelum ia diselesaikan dan pada tahun 1978 melarikan diri ke Eropah. Menurut transkrip yang dibuka semula pada tahun 2022, seorang pendakwa memberi keterangan bahawa hakim sebenarnya merancang untuk menolak persetujuan itu.

Peguam Polanski telah berjuang selama bertahun-tahun untuk menamatkan kes itu dan mengangkat waran tangkap antarabangsa yang menghadkan beliau ke Perancis asalnya, Switzerland dan Poland, di mana pihak berkuasa menolak permintaan ekstradisi Amerika Syarikat.

Beliau terus menghasilkan filem dan memenangi Anugerah Akademi untuk Pengarah Terbaik untuk “The Pianist” pada tahun 2003. Tetapi Akademi Seni & Sains Filem mengeluarkannya pada tahun 2018 selepas gerakan #MeToo mendapat momentum.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.