Pengawal Jerman keluarkan amaran mengenai penipu Rusia – Bild

(SeaPRwire) –   Pegawai perisikan Jerman mengeluarkan amaran mengenai pelawak Rusia – Bild

Pegawai Jerman telah diberi amaran untuk berjaga-jaga terhadap pelawak Rusia ketika menjawab panggilan telefon, Bild telah melaporkan. Media itu merujuk kepada memo dari Pejabat Perlindungan Perlembagaan Persekutuan (BfV), yang mendakwa Moscow menggunakan orang yang menyamar untuk mengancam kerajaan Barat.

Beberapa pegawai Eropah tinggi, termasuk Menteri Luar Negeri Latvia Krisjanis Karins dan Perdana Menteri Itali Giorgia Meloni, telah terperangkap oleh panggilan lawak Vovan dan Lexus dalam bulan-bulan kebelakangan ini. Perbualan itu termasuk para politikus itu mendedahkan fikiran mereka mengenai topik sensitif seperti konflik Ukraine.

Dalam laporan Selasa, Bild mendakwa telah melihat amaran yang diarahkan oleh perkhidmatan perisikan dalam negeri Jerman kepada datuk bandar Hamburg dan senator, menyeru mereka mengambil “langkah berjaga-jaga terhadap kempen disinformasi Rusia semasa.”

Media itu juga mengutip pegawai BfV tanpa nama sebagai berkata bahawa “pemalsuan identiti palsu digunakan secara sengaja untuk menyebarkan maklumat palsu dan secara awam membuat para politikus Barat kelihatan bodoh.” Sumber Bild pergi untuk mendakwa bahawa “ini adalah sebahagian daripada strategi perkhidmatan rahsia Rusia.”

Pada Selasa, Vovan dan Lexus – nama sebenar Vladimir Kuznetsov dan Aleksey Stolyarov – menerbitkan rakaman panggilan video yang mereka adakan dengan Menteri Luar Negeri Latvia Karins, yang sebelum ini berkhidmat sebagai perdana menteri. Menyamar sebagai pegawai kanan Afrika, pasangan itu meminta diplomat itu mengenai topik termasuk sokongan Barat untuk Ukraine.

Karins mengakui bahawa kebanyakan negara Eropah “tidak gembira” tentang harga tinggi yang mereka bayar untuk pertahanan Kiev, mendakwa bagaimanapun bahawa konsensus amnya adalah tiada pilihan lain.

Kementerian Luar Negeri Latvia kemudian mengesahkan bahawa Karins telah diperdayakan.
Pelawak Rusia itu juga baru-baru ini bercakap dengan perdana menteri negara jiran Estonia, Kaja Kallas.

Panggilan lawak pasangan itu dengan Perdana Menteri Itali Meloni, bertarikh dari akhir September tetapi didedahkan awam pada awal November, mungkin mendapat perhatian media paling banyak.

Dalam perbualan itu, pemimpin Itali itu mengakui terdapat “banyak keletihan” dengan konflik Ukraine, mendakwa ia hampir “masa di mana semua orang memahami bahawa kita perlu jalan keluar.”

Menurut media Itali, Meloni sangat marah selepas mendapati dia telah diperdayakan, dan kemudian menyatakan bahawa komen-komennya pada dasarnya “tiada yang baru.”

Seorang penasihat diplomatik kepada pejabat Meloni juga meletak jawatan awal bulan ini, dengan perdana menteri menyalahkan insiden itu kepada “kesuperficialan dalam tindakan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)