Pengawas New York menuduh Burkina Faso melakukan jenayah perang melalui serangan drone, menyebut korban awam

(SeaPRwire) –   Human Rights Watch mengatakan pada Khamis bahawa pasukan keselamatan Burkina Faso pada tahun lalu membunuh sekurang-kurangnya 60 orang awam dalam tiga serangan drone yang berbeza, yang kumpulan itu mengatakan mungkin merupakan jenayah perang.

Kerajaan negara Afrika Barat itu mendakwa serangan itu menargetkan ekstrimis, termasuk pejuang jihad dan kumpulan pemberontak yang telah beroperasi di banyak komuniti terpencil.

Tuduhan oleh pengawas berpangkalan di New York itu adalah terbaru dalam siri tuduhan serupa yang dibangkitkan oleh pelbagai kumpulan hak asasi.

“Kerajaan seharusnya segera dan secara tidak berat sebelah menyiasat jenayah perang yang nyata ini, memegang mereka yang bertanggungjawab untuk dipertanggungjawabkan, dan memberikan sokongan yang memadai untuk mangsa dan keluarga mereka,” kata HRW dalam laporan baru.

Laporan itu juga mengatakan serangan itu “melanggar undang-undang perang” dan menunjukkan “sedikit atau tiada kebimbangan” untuk orang awam. HRW telah mengatakan pada tahun lalu bahawa ia mendapati pasukan Burkina Faso melakukan pembunuhan di luar bidang kuasa, kehilangan paksa dan penyiksaan di komuniti yang terjejas konflik.

Drone menargetkan kerumunan di pasar dan pengebumian antara Ogos dan November tahun lalu, menurut Ilaria Allegrozzi, penyelidik kanan Sahel di HRW.

tidak membalas pertanyaan yang dibuat mengenai penemuan itu, kata HRW. Associated Press tidak dapat secara bebas mengesahkan fakta mengenai serangan itu.

Laporan itu berdasarkan temubual dengan sekurang-kurangnya 23 orang saksi dan organisasi bukan kerajaan. Serangan itu dilaporkan oleh media milik kerajaan sebagai operasi berjaya yang membunuh ekstrimis Islam, tanpa menyebut sebarang korban awam.

Serangan drone pertama, pada 3 Ogos, mengenai pasar mingguan di kampung Bouro yang dikatakan dikawal oleh ekstrimis berkaitan al-Qaeda, kata HRW. Ia mengutip tiga mangsa yang mengatakan pejuang jihad dilihat memasuki pasar pada masa serangan itu. Salah seorang yang ditemubual berkata ia “penuh dengan orang awam ketika drone itu mengenainya.”

Serangan kedua, pada 24 September, di kampung Bidi di wilayah Nord berhampiran sempadan dengan Mali berlaku ketika lebih kurang 100 lelaki menghadiri pengebumian. Tiada kehadiran militan di situ pada masa itu, laporan itu berkata, menambah bahawa 25 orang terbunuh dan puluhan cedera.

Serangan ketiga, pada November, menargetkan pasar merentasi sempadan berhampiran bandar Mali Boulkessi. Menurut saksi yang dikutip, walaupun ada beberapa militan hadir pada masa itu, “hampir kesemua” di pasar adalah orang awam.

Tentera di Burkina Faso dan yang lain bahagian telah berjuang untuk mengawal jihadis dan kumpulan pemberontak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.