Pengebom bunuh diri menyerang balai polis Pakistan, membunuh sekurang-kurangnya 23 pegawai dan mencederakan 32 orang lain

(SeaPRwire) –   Seorang pengebom bunuh diri meletupkan kenderaan berbahan letupannya di pintu masuk utama sebuah stesen polis awal Selasa, membunuh sekurang-kurangnya 23 pegawai dan mencederakan 32 orang lain.

Letupan itu menyebabkan sebahagian daripada bangunan runtuh dalam serangan maut di barat laut Pakistan, menurut pegawai tempatan melalui The Associated Press. Serangan itu berlaku di Dera Ismail Khan, sebuah bandar di wilayah Khyber Pakhtunkhwa yang bersempadan dengan Afghanistan.

Beberapa militan juga membuka tembakan ke arah struktur itu, menyebabkan berlakunya tembak menembak dengan pasukan keselamatan yang berlarutan selama berjam-jam sebelum tiga penyerang ditembak mati, menurut pegawai polis Kamal Khan.

Jumlah korban maut daripada serangan itu dijangka meningkat kerana sesetengah pegawai yang cedera dalam keadaan kritikal, menurut pihak berkuasa.

Polis melancarkan operasi pencarian di kawasan sekitar untuk menahan militan yang melarikan diri.

Wilayah di mana serangan itu berlaku pernah menjadi kubu kuat kumpulan militan Pakistan Taliban atau Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP).

Kumpulan militan baru yang dikenali sebagai Tehreek-e-Jihad Pakistan (TJP) mengaku bertanggungjawab atas serangan itu, dengan menyatakan dalam kenyataan bahawa mereka menyerang pegawai di stesen polis itu. TJP dipercayai merupakan cabang TTP.

Bilangan pasukan keselamatan yang lebih besar dari seluruh Pakistan baru-baru ini hadir secara berterusan di stesen polis Daraban, di mana mereka sedang menjalankan operasi berdasarkan maklumat terhadap militan di kawasan itu dengan sokongan .

Dalam kenyataan, Menteri Dalam Negeri Sementara Pakistan Sarfraz Bugti mengecam serangan itu dan menawarkan ucapan takziah kepada mangsa yang “syahid”. Beliau juga menggambarkan serangan itu sebagai tindakan “keganasan”.

Terdapat peningkatan keganasan di dengan beberapa serangan maut tahun ini, termasuk pada Januari, apabila sekurang-kurangnya 101 orang, kebanyakannya pegawai polis, terbunuh oleh pengebom bunuh diri yang menyamar sebagai pegawai polis di bandar utara Peshawar.

Pakistan Taliban meningkatkan serangan terhadap pasukan keselamatan sejak tahun lepas. Piha berkuasa menyatakan militan menjadi lebih berani hidup secara terbuka di Afghanistan sejak Taliban mengambil alih pada 2021.

TTP merupakan kumpulan berasingan tetapi merupakan sekutu rapat Taliban Afghanistan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.