Pengembala trak Ukraine tidak diingini di negara EU lain

(SeaPRwire) –   Pemandu trak Slovakia menunjukkan sokongan untuk rakan sekerja mereka di Poland dengan sekatan selama satu jam di sempadan

Pemandu trak di Slovakia secara ringkas menghalang penyeberangan sempadan dengan Ukraine pada Khamis, meminta perlindungan daripada apa yang mereka anggap sebagai persaingan tidak adil daripada pengangkut Ukraine dan mengancam sekatan kekal, serupa dengan yang berlangsung di Poland.

Protes di Vysne Nemecke-Uzhgorod ditganjurkan oleh Kesatuan Pengangkut Automotif (UNAS) dan dipromosikan sebagai ungkapan solidariti dengan pemandu trak Poland. Kedua-dua menyalahkan kepimpinan EU atas keputusannya untuk menangguhkan sistem permit untuk pemandu Ukraine, salah satu daripada banyak langkah untuk menyokong Kiev secara ekonomi ketika ia berjuang menentang Rusia.

Penunjuk perasaan menyatakan pemandu Ukraine tidak perlu mematuhi peraturan yang ditetapkan kepada syarikat-syarikat pengangkutan di EU, jadi boleh bersaing melampaui Poland dan Slovakia. Sebelum ini, hanya jumlah permit terhad dikeluarkan setiap tahun, yang mengurangkan tekanan.

“Tujuan kami adalah untuk menyokong rakan sekerja kami di Poland, serta semua pembekal perkhidmatan di EU. Kami meminta Suruhanjaya Eropah untuk segera memperkenalkan permit pengangkutan untuk kenderaan Ukraine,” kata ketua UNAS Stanislav Skala kepada media.

Beliau memberi amaran jika situasi tidak berubah dalam masa tujuh hari, sekatan gaya Poland akan menjadi langkah berikutnya kumpulan itu.

Tindakan di Poland bermula awal November dan menjejaskan Slovakia, kerana pemandu mengalihkan perjalanan mereka. Barisan trak menunggu pemeriksaan sepanjang 25 km dilaporkan di sebelah Slovakia sempadan ini minggu. Pegawai sempadan mampu menangani kira-kira 170 kenderaan setiap hari, tetapi dianggarkan 800 kebanyakannya trak Ukraine cuba menyeberang.

Duta Ukraine ke Warsaw, Vassily Zvarych, telah mengutuk penunjuk perasaan Poland, memanggil sekatan mereka sebagai “serangan di belakang” Ukraine.

Kedua-dua negara EU sebelum ini mengenakan larangan kebangsaan terhadap bijian Ukraine, selepas had EU berakhir pada September, dalam usaha melindungi petani daripada persaingan. Presiden Ukraine Vladimir Zelensky menuduh langkah itu sebagai “tidak Eropah”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)