Pengembalian pelarian Syria ke rumah sebagai perasaan anti-pelarian meningkat di Lubnan

(SeaPRwire) –   Lebih daripada 300 pelarian Syria kembali ke rumah mereka dalam konvoi pada Selasa, meninggalkan dua bandar timur laut yang terpencil di Lebanon yang sedang krisis di mana sentimen anti-pelarian telah meningkat dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Pegawai-pegawai Lebanon telah lama menggesa masyarakat antarabangsa untuk mengatur semula pelarian ke negara-negara lain atau membantu mereka kembali ke Syria. Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, parti-parti politik utama Lebanon semakin lantang, menuntut agar pelarian Syria kembali.

Sebuah negara dengan kira-kira 6 juta penduduk, Lebanon menganjurkan hampir 780,000 pelarian Syria yang berdaftar dan ratusan ribu lagi yang tidak berdaftar – populasi pelarian tertinggi per kapita di dunia.

Di bandar timur laut Arsal, pelarian Syria memuatkan barang-barang mereka ke belakang trak dan kereta ketika pegawai-pegawai keselamatan Lebanon mengumpulkan kad-kad dan dokumen-dokumen lain sebelum membenarkan mereka meninggalkan.

Apabila trak-trak itu bergerak pergi, pelarian itu melambai kepada kawan-kawan dan ahli keluarga yang ditinggalkan, menuju masa depan yang tidak tentu di Syria.

Ahmad al-Rifai, dalam perjalanan ke Gunung Qalamoun selepas lebih satu dekad di Lebanon, berkata bahawa apa jua keadaan di Syria, “ia lebih baik untuk tinggal di rumah berbanding khemah.”

Pasukan keselamatan Lebanon tahun ini meningkatkan pengusiran pelarian Syria, walaupun jauh di bawah tahap yang dicadangkan dua tahun lalu apabila kerajaan Lebanon mengumumkan rancangan untuk mengusir kira-kira 15,000 pelarian Syria setiap bulan, ke apa yang digelar mereka “kawasan selamat,” bekerjasama dengan kerajaan di Damascus.

Konvoi Selasa dari bandar-bandar gunung Arsal dan Qaa terdiri daripada hanya 330 pelarian yang telah mendaftar untuk pemulangan sukarela, pemulangan “sukarela” pertama yang dianjurkan oleh pasukan keselamatan Lebanon sejak akhir 2022.

“Tiada seorang pun boleh tidak gembira untuk kembali ke rumah mereka,” kata Ahmad Durro kepada Agensi Berita Antarabangsa sambil menunggu di traknya. “Saya mendaftar setahun lalu untuk menyertai konvoi.”

Tetapi banyak pelarian Syria yang lain – terutamanya lelaki muda yang menghadapi perkhidmatan tentera wajib atau lawan politik kerajaan Presiden Bashar al-Assad – mengatakan ia tidak selamat untuk kembali.

Yang lain tidak melihat masa depan di Syria, di mana di banyak bahagian peperangan mungkin telah reda tetapi krisis ekonomi telah menarik jutaan ke dalam kemiskinan.

Sejumlah pelarian Lebanon yang semakin miskin telah mengambil laut dalam usaha untuk mencapai Eropah.

UNHCR menyatakan ia hanya menyokong pemulangan sukarela pelarian Syria berdasarkan persetujuan bermaklumat. Walau bagaimanapun, pertubuhan hak asasi manusia utama kekal meragui sifat sukarela pemulangan ini menghadapi sikap anti-pelarian di Lebanon.

“Pelarian Syria ditargetkan oleh kedua-dua sumber geografi dan masyarakat tuan rumah. Mereka dikenakan keganasan, hinaan dan perlakuan merendahkan yang lain,” kata Timbalan Pengarah Wilayah Timur Tengah dan Afrika Utara Amnesty International Aya Majzoub kepada AP, juga mengutuk jam malam dan sekatan lain yang dikenakan ke atas pelarian oleh sejumlah perbandaran Lebanon.

“Jadi penilaian kami ialah dalam keadaan ini, sangat sukar bagi pelarian untuk membuat keputusan bebas dan bermaklumat mengenai pemulangan ke Syria.”

Amnesty International dan pertubuhan hak asasi manusia lain telah mendokumen kes pelarian yang ditahan dan disiksa oleh agensi keselamatan Syria sebaik sahaja kembali.

UNHCR menyatakan sembilan daripada 10 pelarian Syria di Lebanon hidup dalam kemiskinan yang melampau dan memerlukan bantuan kemanusiaan untuk terus hidup. Bantuan itu telah berkurangan disebabkan keletihan dermawan dan perhatian antarabangsa beralih ke krisis lain.

Ramai Lebanese yang semakin miskin telah menuduh pelarian Syria mendapat manfaat daripada bantuan sambil mengatasi rakyat Lebanon untuk pekerjaan dengan menerima gaji yang lebih rendah. Parti-parti pemerintah dan kepimpinan Lebanon mendakwa kebanyakan orang Syria yang tinggal di negara kecil Mediterranean itu ialah pendatang ekonomi dan bukannya pelarian yang melarikan diri daripada peperangan di tanah air, kini memasuki tahun ke-13.

“Mereka mempunyai dolar dan sedang menghantar dolar-dolar itu kepada sanak saudara mereka di Syria,” kata Hassan Nasrallah, ketua kumpulan militan Hezbollah Lebanon, sekutu utama Assad, dalam ucapan Isnin.

Ejen-ejen keselamatan Lebanon dalam minggu-minggu kebelakangan ini menyerbu kedai-kedai dan perniagaan-perniagaan lain yang memperkerjakan pekerja asing Syria tanpa dokumen dan menutupnya.

Kesatuan Eropah minggu ini mengumumkan pakej bantuan bernilai kira-kira 1.06 bilion dolar di mana kira-kira 200 juta euro akan pergi kepada keselamatan sempadan dan kawalan sempadan, dalam usaha nyata untuk mengekang migrasi dari Lebanon ke Cyprus, Itali, dan bahagian-bahagian Eropah lain.

Walaupun Perdana Menteri Lebanon yang bertugas Najib Mikati menyambut bantuan itu, pegawai-pegawai lain menggambarkannya sebagai rasuah untuk Lebanon kecil mengekalkan pelarian.

Parlimen akan membincangkan pakej EU pada Rabu, dengan anggota parlimen dari seluruh spektrum politik dijangka meningkatkan sentimen anti-pelarian dan meminta lebih banyak pemulangan pelarian dan serbuan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.