Pengembangan kebun di daerah penghasil anggur di Kanada menimbulkan kekhawatiran bahwa koridor satwa liar utama akan dirusak

(SeaPRwire) –   KELOWNA, British Columbia (AP) — Hanya di bawah garis kabut yang menggantung di atas Lembah Okanagan tengah, baris sapling untuk pengembangan ladang ceri menjangkau sepanjang timur di atas Lebuh Raya 33 di pinggiran Kelowna di negara anggur .

Varieti ceri baru dan perubahan iklim di pedalaman British Columbia telah membolehkan buah itu tumbuh pada ketinggian yang lebih tinggi daripada biasa. Segera, tanah rumput ini yang dikelilingi gunung-ganang pokok ponderosa akan penuh dengan baris-baris pokok ceri menuruni bukit di atas bandar ini dengan kira-kira 145,000 orang.

Pada suatu pagi baru-baru ini, Dixon Terbasket dari Lower Similkameen Indian Band tiba di pintu pagar 10 kaki (3 meter) tinggi yang dibina tahun lepas. Beliau menunjuk tanda hakmilik swasta yang digantung dari pagar di tanah leluhur beliau — halangan untuk mengekang rusa dan elk yang pernah merentasi tapak tanah ini.

“Jumlah pembangunan yang sedang berlaku begitu cepat dan pesat … penyebaran bandar sedang bergerak keluar ke bahagian liar,” kata Terbasket, seorang pakar haiwan bersama Okanagan Nation Alliance.

Orang asli syilx Okanagan telah menghuni Lembah Okanagan di pedalaman BC selama ribuan tahun. Badan pentadbiran mereka, Okanagan Nation Alliance, mewakili lapan komuniti ahli, termasuk Lower Similkameen Indian Band.

Pengembangan ladang ceri itu kira-kira sepertiga batu (.6 kilometer) dari laluan hidupan liar yang berfungsi sebagai sambungan penting untuk spesies terancam bergerak melalui kawasan semula jadi rantau ini, dari selatan sempadan di negeri Washington ke dalam pedalaman wilayah itu.

Walaupun tidak segera menembusi laluan, ladang ceri baru ini telah meningkatkan kebimbangan pembangunan sedang mengalir lebih jauh ke dalam tanah lembah semula jadi. Terbasket dan pakar lain bimbang halangan buatan manusia sudah menyakiti konektiviti habitat laluan, mengancam spesies terancam lebih lanjut dan membahayakan kepelbagaian biologi kawasan itu.

“Haiwan perlu bergerak melalui landskap untuk memenuhi keperluan sejarah hidup mereka,” kata Profesor Adam Ford, profesor sarjana dalam jabatan biologi di Universiti British Columbia-Okanagan dan Pengerusi Kanada dalam Ekologi Pemulihan Hidupan Liar.

“Begitu banyak tanah sudah rosak,” kata Ford. “Kami bergantung kepada pita hijau terakhir di sekeliling landskap kami yang sangat dibangunkan, dan itu terutamanya benar di Okanagan di mana kami mempunyai begitu banyak tekanan dari pembandaran dan pertanian.”

Tempat kepada lebih daripada 180 kilang wain berlesen dan dikenali sebagai “ibu negara anggur “, lembah Okanagan juga terkenal di peringkat kebangsaan untuk kebun buah-buahan yang menghasilkan epal, persik dan ceri.

Menurut dokumen wilayah, pengembangan ladang ceri – kira-kira 343 ekar (139 hektar) – adalah di atas tanah milik G.P. Sandher Holdings Ltd., yang mewakili Sandher Fruit Packers, perniagaan keluarga tempatan.

“Konflik yang akan anda jumpai adalah antara hak untuk bercucuk tanam di tanah pertanian, dan perlindungan laluan ini,” kata Dean Strachan, pengurus perancangan komuniti dan pembangunan untuk Bandaraya Kelowna.

“Ladang ceri, di bawah permit Suruhanjaya Tanah Pertanian, mempunyai keupayaan untuk membina pagar tinggi untuk melindungi kebun mereka dari rusa. Tetapi bukan sahaja rusa yang dikawal dari tanah itu, akibatnya.”

Sandher Fruit Packers enggan memberi komen.

Kelowna adalah salah satu bandar yang paling pesat pertumbuhannya di Kanada, meningkat dari 127,380 penduduk pada 2016 ke 144,576 pada 2021, menurut bandaraya itu. Menyedari pertumbuhan penduduk, rancangan komuniti rasmi 2040-nya – diluluskan pada 2022 – menyeru perlambatan penyebaran bandar untuk melindungi tanah pertanian dan kawasan sensitif ekologi.

Menggulung di sekitar Kelowna antara dua taman negara wilayah – Taman Negara Gunung Okanagan dan Taman Negara Kalamalka Lake – laluan hidupan liar itu kira-kira 40 batu (64 kilometer) panjang dan enam pertiga batu (1 kilometer) lebar.

Ia dilalui oleh hidupan liar seperti elk, moose, rusa, rusa ekor putih dan badger – dan beruang grizzly pernah dilihat. Laluan itu juga menjadi rumah bagi haiwan dan buah-buahan, tumbuh-tumbuhan dan ubat-ubatan yang digunakan oleh orang asli pertama.

“Untuk padang rumput sepanjang pedalaman BC, ini adalah titik sempit utama,” kata Scott Boswell dari Program Pemuliharaan Kolaboratif Okanagan, organisasi yang memimpin rancangan perlindungan untuk laluan bersama Okanagan Nation Alliance.

“Ini adalah julat atas ekosistem ini,” kata Boswell.

Laluan itu dikenal pasti sebagai tempat yang memerlukan perlindungan kerana ekosistem uniknya. Walaupun di luar sempadannya, laluan itu berjalan bersebelahan dengan Inisiatif Pemuliharaan Yellowstone ke Yukon, perkongsian sempadan yang komited kepada perlindungan habitat sepanjang tulang belakang Pergunungan Rocky.

Laluan Kelowna lebih dekat dengan usaha pemuliharaan sempadan Program Warisan Sagelands yang komited kepada pemuliharaan ekosistem padang semak di kawasan selatan tengah Washington.

“Ekosistem – jika kita mahu mereka sihat dan tahan lama pada tahap tertinggi – mereka perlu terhubung,” kata Sarah Hechtenthal, ahli sains ekosistem dengan Taman Kanada dan saintis utama program kebangsaannya untuk Koridor Ekologi.

Kawasan Kelowna dan Lembah Okanagan sekitarnya dikenal pasti oleh Taman Kanada sebagai salah satu daripada 23 kawasan keutamaan di negara itu dengan “keperluan penting untuk pemuliharaan konektiviti”.

Hechtenthal menyatakan kawasan itu mempunyai lebih banyak spesies terancam, terancam dan terjejas daripada mana-mana tempat lain di wilayah itu. Ini termasuk badger, burung bungkuk, ular cambuk barat dan puluhan lagi.

“Kawasan keutamaan di rantau ini benar-benar di bawah tekanan pembangunan antropogenik yang kuat, dan terpecah; terdegradasi; hilang kepada pembangunan pertanian, pengeluaran sumber dan penyebaran bandar,” katanya.

Tapak ladang itu hanya di luar Kelowna di atas tanah di bawah bidang kuasa Majlis Daerah Pusat Okanagan.

Agensi itu berkata penduduk dan masyarakat berjiran mengemukakan kebimbangan mengenai pergerakan tanah, longkang dan bunyi pada masa lalu. Agensi lain, Kementerian Hutan wilayah, berkata ia sedang menyiasat sama ada projek ladang itu mengalirkan air dari sumber tidak dibenarkan, tetapi enggan berkomentar lebih lanjut.

Walaupun pengembangan ladang semasa di luar laluan hidupan liar, Brittany Nichols, pengurus perkhidmatan pembangunan agensi wilayah, berkata Sandher “memegang kepemilikan tanah tambahan yang menjangkau bahagian” laluan itu. Beliau berkata penilaian alam sekitar dalam cadangan permit pembangunan ladang menyatakan komitmen syarikat untuk “pemantauan alam sekitar.”

Merasa tekanan pembangunan manusia terhadap kesihatan laluan, konektiviti dan kepelbagaian biologi kawasan itu, Okanagan Nation Alliance, Program Pemuliharaan Kolaboratif Okanagan dan rakan kongsi mereka menyusun Rancangan Tindakan Laluan Hidupan Liar yang diselesaikan tahun lepas.

Lima belas tindakan – didasarkan kepada undang-undang, prinsip dan protokol mereka – dalam rancangan lima tahun itu tertumpu kepada undang-undang mereka, prinsip dan protokol. Rancangan itu masih dalam peringkat permulaan, dan Boswell berkata kumpulan yang terlibat sedang mencari pembiayaan dari wilayah dan yayasan.

“Kami tidak hanya bercakap tentang moose, kami bercakap tentang seluruh sistem ekologi yang menapis air kami, menapis udara kami, yang menyediakan pembuahi untuk semua pertanian kami,” katanya.

“Ia gambaran lebih besar daripada hanya satu spesies.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.