Penguatan keselamatan Perancis meringankan kekacauan ganas di New Caledonia

(SeaPRwire) –   Bilangan insiden keganasan yang dilaporkan di wilayah Perancis di Pasifik, New Caledonia menurun sedikit pada hari Jumaat, sehari selepas pihak berkuasa melaksanakan darurat negara apabila 1,000 penguatkuasaan yang dijanjikan untuk perkhidmatan keselamatan dikerahkan dengan kuasa yang diperluaskan untuk menenangkan ketegangan di kepulauan yang lama menuntut kemerdekaan.

Pegawai Tertinggi Perancis di wilayah itu, Tinggi Komisioner Louis Le Franc, mengumumkan langkah-langkah ketat Jumaat di bawah darurat negara yang diisytiharkan oleh . Memandangkan gangguan ketenteraman awam yang teruk, pukul bermalam dari 6 petang hingga 6 pagi kini berkuatkuasa.

Pukul bermalam malam telah dilanjutkan untuk tempoh darurat negara, yang akan berkuatkuasa selama sekurang-kurangnya 11 hari. Pasukan tentera Perancis dikerahkan untuk melindungi pelabuhan dan lapangan terbang dan membebaskan pasukan polis.

“Pengecualian untuk pukul bermalam ini termasuk kakitangan perkhidmatan awam penting, perjalanan perubatan mendesak, dan aktiviti penting waktu malam,” kata Le Franc.

Beliau berkata pelanggaran pukul bermalam akan mengakibatkan hukuman sehingga enam bulan penjara dan denda, dengan menyeru semua orang mematuhi peraturan dan membantu memulihkan ketenteraman.

Terdapat dekad ketegangan di kepulauan antara Kanak asli yang menuntut kemerdekaan dan keturunan penjajah yang mahu kekal sebahagian daripada Perancis.

Pergaduhan meletus Isnin berikutan protes terhadap pindaan undi yang diluluskan di Dewan Negara di Paris. Ahli parlimen meluluskan perubahan kepada perlembagaan Perancis, yang diterajui oleh kerajaan Presiden Emmanuel Macron, yang akan membolehkan penduduk yang tinggal di New Caledonia selama 10 tahun untuk mengundi dalam pilihan raya wilayah.

Thierry de Greslan, wakil dari hospital di Noumea, ibu negara wilayah itu, menyatakan kebimbangan terhadap situasi yang semakin merosot, diperburuk lagi oleh sekatan jalan di bandar.

De Greslan, presiden suruhanjaya perubatan di Pusat Hospital Wilayah Noumea, berkata: “Kami menganggarkan tiga atau empat orang mungkin telah mati kerana kekurangan akses ke rawatan perubatan,” tambahnya kira-kira 50 pesakit dialisis tidak dapat menerima rawatan mereka. “Kami menghadapi kesukaran besar membawa pesakit kami dan pekerja kesihatan. Pasukan telah bekerja sejak Isnin dan letih.”

Bilangan lawatan ke bilik kecemasan menurun dengan ketara, dengan penurunan 50% baru-baru ini dan pengurangan 80% pada Khamis. “Kami berada dalam situasi gerila bandar dengan kecederaan tembakan setiap malam,” kata de Greslan.

bilik bedah beroperasi sepanjang masa, dan walaupun staf bersedia untuk krisis segera, de Greslan menyatakan kebimbangan tentang “kesan pembalikan” ke atas pesakit yang kini tidak menerima rawatan dan sangat tertekan,” beliau menambah.

Pihak berkuasa Perancis di New Caledonia dan kementerian dalam negeri di Paris berkata lima orang, termasuk dua pegawai polis, terbunuh selepas protes awal minggu ini.

Sekurang-kurangnya 60 anggota pasukan keselamatan cedera dan 214 orang ditahan atas rusuhan dengan polis, pembakaran dan perompakan Khamis, kata Le Franc.

Dua ahli masyarakat Kanak tergolong dalam lima orang yang terbunuh.

Pemimpin Kesatuan Pekerja Kanak di Paris menyeru keamanan dan menyatakan mereka sangat sedih dengan kematian di tanah air jauh mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.