Penulis ‘Z’ Vassilis Vassilikos meninggal dunia pada usia 89 tahun di Athens

(SeaPRwire) –   Novelis Yunani Vassilis Vassilikos, yang buku politiknya “Z” memberi inspirasi kepada filem Academy Award-winning dengan nama yang sama, meninggal dunia Khamis di Athens pada usia 89 tahun.

Buku yang paling terkenal di kalangan puluhan buku yang ditulisnya, “Z” berdasarkan pembunuhan seorang ahli parlimen berhaluan kiri Yunani oleh orang kanan pada tahun 1963.

Diterbitkan pada tahun 1966, ia diterjemahkan ke beberapa bahasa tetapi diharamkan di Yunani oleh kediktatoran kanan yang memerintah dari 1967-74. Ia dengan cepat menjadi simbol perlawanan terhadap rejim.

Filem 1969 oleh pengarah Yunani Costa-Gavras memenangi Anugerah Akademi untuk filem bahasa asing terbaik.

Vassilikos dilahirkan pada 18 November 1934 di bandar utara Kavala, dan belajar undang-undang, serta pengarahan televisyen. Beliau dibuang negeri oleh rejim tentera pada tahun 1967, dan tinggal di Perancis dan Perancis. Dari Julai 2019 hingga Mei 2023 beliau berkhidmat sebagai ahli parlimen dengan parti kiri Syriza.

Menteri Kebudayaan Lina Mendoni memuji kemahiran naratif dan pemahaman Vassilikos terhadap masyarakat Yunani.

“Beliau secara asas penulis politik yang menggunakan kemahiran penulisan untuk melayani kepercayaannya,” katanya Khamis.

Vassilikos ditinggalkan oleh isterinya, soprano Yunani Vaso Papantoniou, dan anak perempuannya. Tiada pengaturan pengebumian yang dibuat umum segera.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.