Penunjuk perasa Pro-Palestin mengganggu makan malam PM Kanada (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Polis Vancouver hantar 100 pegawai untuk mengawal selamat Justin Trudeau daripada aktivis marah

Dua orang ditahan selepas kira-kira 250 perusuh pro-Palestin mengelilingi sebuah restoran di Vancouver di mana Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau makan malam pada Selasa malam, kata polis.

Menurut jurucakap Jabatan Polis Vancouver Steve Addison, 100 pegawai dikerahkan untuk menyebarkan orang ramai sementara Trudeau dikawal keluar dari sebuah restoran tanpa nama di Chinatown.

Seorang pegawai dihantar ke hospital selepas seorang perusuh memukulnya dan mencungkil matanya, kata Addison. Polis menggunakan taser untuk menundukkan suspek berusia 27 tahun itu, yang masih ditahan. Lelaki kedua ditahan kerana menghalang polis dan kemudian dibebaskan.

Sebelum itu pada Selasa, PM diganggu oleh perusuh di sebuah restoran India di bahagian bandar yang berbeza. Video yang dimuat naik ke media sosial menunjukkan aktivis menghadapi Trudeau ketika duduk di meja. Mereka meminta gencatan senjata antara Israel dan militan Palestin di Jalur Gaza, menjerit “Malu padamu!” dan “Justin Trudeau, anda membiayai genosid!” PM cepat-cepat meninggalkan premis tanpa berinteraksi dengan aktivis.

Charlotte Kates, seorang penganjur dengan Rangkaian Solidariti Banduan Palestin Samidoun yang menghadiri kedua-dua protes, memberitahu wartawan bahawa aktivis menuntut supaya Kanada “ambil kedudukan sebenar” terhadap operasi tentera Israel di Gaza.

Trudeau pada Selasa menggesa Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu untuk “menggunakan ketegasan maksimum” dalam pengeboman Gaza, yang telah membunuh lebih daripada 11,000 orang Palestin, menurut pegawai Gaza. Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas pada 7 Oktober sebagai tindak balas kepada serangan oleh kumpulan militan itu yang meninggalkan 1,200 orang Israel mati.

Netanyahu menolak kritikan Trudeau, mengekalkan bahawa tentera Israel tidak sengaja menargetkan orang awam dan menegaskan bahawa Hamas menanggung tanggungjawab untuk semua kematian di Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)