Penyair Rusia dijatuhi hukuman penjara selama 7 tahun kerana membaca sajak menentang perang di Ukraine

(SeaPRwire) –   telah diberikan hukuman penjara selama 7 tahun pada hari Khamis kerana membaca syair menentang perang Rusia di Ukraine, hukuman berat yang datang semasa penindasan tanpa belas kasihan Kremlin terhadap pembangkang.

Mahkamah Daerah Tverskoi Moscow menghukum Artyom Kamardin atas tuduhan membuat seruan yang menggugat keselamatan negara dan menimbulkan kebencian, yang berkaitan dengannya membaca puisi anti-perangnya semasa persembahan jalanan di pusat bandar Moscow pada September 2022.

Yegor Shtovba, yang menyertai acara itu dan membaca syair Kamardin, dihukum 5 1/2 tahun atas tuduhan yang sama.

Perhimpunan bersebelahan patung penyair Vladimir Mayakovsky diadakan beberapa hari selepas Presiden Vladimir Putin mengarahkan pengerahan 300,000 simpanan sewaktu kemunduran tentera Moscow. Langkah yang sangat tidak popular itu memaksa ratusan ribu orang melarikan diri Rusia untuk mengelakkan mereka direkrut ke tentera.

Polis segera membubarkan persembahan dan kemudian menangkap Kamardin dan beberapa peserta lain.

Media Rusia dikatakan menyatakan kawan-kawan Kamardin dan peguamnya bahawa polis telah memukul dan merogolnya semasa penangkapan. Kemudian, beliau dipaparkan memohon maaf atas tindakannya dalam video polis yang dikeluarkan oleh media pro-Kremlin, mukanya lebam.

Pihak berkuasa tidak mengambil sebarang tindakan untuk menyiasat dakwaan penderaan itu.

Semasa perbicaraan Khamis, isteri Kamardin, Alexandra Popova, dikeluarkan dari mahkamah oleh petugas keselamatan selepas beliau berteriak “Malu!” berikutan keputusan itu. Popova, yang bercakap dengan wartawan selepas perbicaraan, dan beberapa orang lain kemudian ditahan atas tuduhan mengadakan “ralli” tidak dibenarkan di luar bangunan mahkamah.

Antara lewat Februari 2022 dan awal bulan ini, 19,847 orang telah ditahan di Rusia kerana bersuara atau menentang perang manakala 794 orang telah didakwa atas sikap anti-perang mereka, menurut kumpulan hak asasi manusia OVD-Info, yang menjejak penangkapan politik dan memberikan bantuan undang-undang.

Penindasan itu dilaksanakan di bawah undang-undang yang diluluskan Moscow beberapa hari selepas menghantar tentera ke Ukraine yang secara berkesan mengkriminalisasikan sebarang ungkapan awam mengenai perang yang menyimpang daripada naratif rasmi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.