Penyelidik sukarela mendakwa telah menemui krematorium rahsia di Bandar Raya Mexico

(SeaPRwire) –   Pencari sukarela mendakwa telah menemui krematorium rahsia di Bandar Raya Mexico

Ia adalah kali pertama dalam ingatan terkini bahawa sesiapa yang mendakwa telah menemui tapak pembuangan mayat sedemikian di ibu negara. Di utara Mexico, kartel dadah sering menggunakan tong yang diisi dengan diesel atau bahan kimia pekat untuk membakar atau mencairkan mayat, tetapi sehingga kini terdapat sedikit bukti tentang itu di Bandar Raya Mexico.

Ceci Flores, pemimpin salah satu kumpulan ibu mencari dari utara Mexico, mengumumkan melalui media sosial pada Selasa malam pasukannya telah menemui tulang-tulang di sekitar lubang terbakar di pinggir bandar.

Flores berkata pasukannya telah menemui tulang-tulang, kubur rahsia dan kad pengenalan di tapak itu di kawasan luar bandar di sebelah selatan bandar raya.

Pejabat peguam bandar raya Mexico mengeluarkan kenyataan menyatakan mereka sedang menyiasat penemuan itu untuk menentukan sifat sisa yang dijumpai, dan sama ada mereka adalah manusia. Pejabat peguam bandar raya berkata ia juga mengkaji rakaman kamera keselamatan dan mencari saksi yang mungkin.

Penemuan itu, jika disahkan, akan menjadi kemaluan politik bagi parti pemerintah, yang lama memerintah Bandar Raya Mexico dan mendakwa ibu negara telah terlepas daripada kebanyakan keganasan kartel dadah yang menimpa bahagian lain negara.

Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh penduduk padat bandar raya, lalu lintas yang terkenal berseliweran, rangkaian kamera keselamatan yang luas dan pasukan polis besar, yang secara teorinya membuatnya sukar untuk bertindak dengan cara mereka di kawasan luar bandar.

Tetapi walaupun bandar raya adalah rumah kepada 9 juta penduduk dan kawasan metropolitan yang lebih besar menampung kira-kira 20 juta, bahagian besar sebelah selatan masih campuran ladang, hutan dan bukit.

Di kawasan-kawasan itu, bukanlah perkara asing bagi penjenayah untuk membuang mayat mangsa penculikan, tetapi mereka jarang membakar atau menguburkan mereka.

Pencari sukarela seperti Flores sering menjalankan siasatan mereka sendiri, kadang-kadang bergantung kepada petunjuk daripada bekas penjenayah, kerana kerajaan tidak dapat membantu. Pencari ini telah marah dengan kempen kerajaan untuk “mencari” orang hilang dengan memeriksa alamat terakhir mereka, untuk melihat sama ada mereka telah kembali tanpa memberitahu pihak berkuasa.

Ahli-ahli aktivis mendakwa itu hanyalah usaha untuk mengurangkan angka-angka yang memalukan secara politik tentang orang hilang.

Pencari-pencari itu, kebanyakannya ibu-ibu orang hilang, biasanya tidak cuba menghukum sesiapa atas penculikan sanak saudara mereka. Mereka berkata mereka hanya mahu menemui sisa mereka.

Kerajaan Mexico telah melabur sedikit dalam mencari orang hilang. Sukarelawan mesti menggantikan pasukan pencarian rasmi yang tidak wujud dalam pencarian kubur rahsia di mana kartel menyembunyikan mangsa mereka. Kerajaan belum membiayai atau melaksanakan pangkalan data genetik yang memadai untuk membantu mengenal pasti sisa yang dijumpai.

Ahli keluarga mangsa bergantung kepada petunjuk tanpa nama, kadang-kadang daripada bekas pembunuh kartel, untuk mencari tapak yang disyaki untuk membuang mayat. Mereka menyelamkan tiang keluli panjang ke dalam bumi untuk mengesan bau kematian.

Jika mereka mendapati sesuatu, kebanyakan pihak berkuasa akan lakukan ialah menghantar pasukan polis dan forensik untuk mengambil sisa, yang dalam kebanyakan kes tidak pernah dikenal pasti. Tetapi pencarian sistematik sedemikian jarang berlaku di Bandar Raya Mexico.

Sekurang-kurangnya tujuh daripada aktivis mencari sebahagian daripada lebih 100,000 orang hilang telah dibunuh sejak 2021.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.