Penyokong pemimpin pembangkang India berpusu-pusu di ibu negara dalam tunjuk perasaan atas penangkapannya

(SeaPRwire) –   Penyokong pemimpin pembangkang India Arvind Kejriwal berarak ke ibu negara untuk memprotes penangkapannya.

Arvind Kejriwal, yang merupakan pegawai terpilih tertinggi New Delhi, telah ditangkap pada Khamis malam oleh Jabatan Penegakan, yang dikawal oleh kerajaan Perdana Menteri Narendra Modi. Agensi itu menuduh partinya dan menterinya menerima rasuah sebanyak $12 juta daripada kontraktor arak hampir dua tahun lalu.

Parti Aam Aadmi atau Parti Rakyat Biasa milik Kejriwal menafikan tuduhan itu dan mengatakan ia dipalsukan. Parti itu berkata Kejriwal akan terus menjadi ketua menteri Delhi sementara ia melawan tuduhan itu di mahkamah.

Sebagai tambahan kepada masalah parti itu, sebagai sebahagian daripada kes yang sama, agensi itu juga menangkap timbalan Kejriwal Manish Sisodia dan ahli parlimen AAP Sanjay Singh pada 2023.

Memandang ke arah pilihan raya umum yang akan bermula pada 19 April, parti-parti pembangkang India menuduh kerajaan menyalahgunakan kuasanya untuk mengganggu dan melemahkan lawan politiknya untuk mendapatkan kelebihan yang tidak adil dalam pilihan raya. Mereka menunjuk kepada siri serbuan, penangkapan dan terhadap tokoh pembangkang utama. Sementara itu, beberapa siasatan terhadap bekas pemimpin pembangkang yang kemudian melompat ke parti pemerintah BJP telah ditangguhkan.

“Ini kelihatan seperti gangguan kerana hanya pemimpin pembangkang sahaja yang dipilih,” kata ahli sejarah politik Neerja Chowdhury, dengan menambah bahawa tiada siasatan terhadap sesiapa dalam BJP. “Padang permainan tidak sama rata.”

BJP menafikan menggunakan agensi penguatkuasaan undang-undang untuk menyasarkan pembangkang dan berkata agensi bertindak secara bebas.

Pada Jumaat, beratus-ratus penyokong AAP dan beberapa pemimpin kanan parti bertembung dengan polis, yang membawa sebilangan mereka dalam bas.

“Ini adalah diktator. Semua ini dilakukan untuk menang pilihan raya kebangsaan,” kata pemimpin AAP Saurabh Bharadwaj, merujuk kepada BJP.

Penangkapan Kejriwal merupakan satu lagi kegagalan untuk pakatan pembangkang, dan berlaku selepas parti Kongres menuduh kerajaan melumpuhkan parti itu dengan membekukan akaun banknya dalam pertikaian cukai. Tetapi ia juga menyebabkan tunjuk perpaduan jarang berlaku di kalangan tokoh pembangkang yang mengutuk tindakan itu sebagai tidak demokratik, dan mendesak agensi melemahkan mereka.

“Diktator yang takut mahu mencipta demokrasi mati,” kata pemimpin Kongres Rahul Gandhi tentang penangkapan dalam kenyataan di X, bekas Twitter.

“India kini di bawah Darurat tidak diisytiharkan. Demokrasi kita berada dalam bahaya kritikal hari ini,” kata Ahli Parlimen AAP Raghav Chadha.

Sementara itu, jurucakap BJP Shehzad Poonawalla berkata parti Kejriwal memainkan “kad mangsa”, dan pemimpin itu seharusnya meletak jawatan sebagai ketua menteri.

Jabatan Penegakan telah menyiasat banyak pemimpin pembangkang utama dan yang lain telah menghadapi pelbagai tindakan undang-undang.

Pada Januari, agensi itu menangkap Hemant Soren – yang sehingga ketika itu merupakan ketua menteri negeri timur Jharkhand – atas tuduhan memudahkan jualan tanah haram. Parti Soren menafikan tuduhan itu.

Gandhi didapati bersalah atas fitnah jenayah pada 2023 selepas aduan oleh ahli parti Modi. Hukuman penjara dua tahun membuang kelayakannya dari parlimen buat sementara waktu, sehingga keputusan itu digantung oleh mahkamah tinggi.

Kejriwal melancarkan AAP pada 2012 dan berkempen dengan janji membersihkan politik dan pentadbiran rasuah dan ketidakcekapan. Lambang parti – sapu – dan janjinya membersihkan pentadbiran daripada rasuah menyentuh hati penduduk Delhi.

Parti itu memenangi pilihan raya Dewan Undangan Negeri Delhi setahun kemudian, di mana beliau menjadi ketua menteri – pencapaian yang diulang pada 2015 dan 2020. Parti Kejriwal juga memerintah negeri utara Punjab.

Modi sebelum ini berkata partinya menargetkan 370 kerusi daripada 543 dalam pilihan raya kebangsaan akan datang. Untuk mencapai itu, pakar berkata BJP perlu mengulangi kejayaan pilihan raya 2019, di mana mereka memenangi majoriti besar kerusi di utara India, termasuk semua tujuh kerusi di Delhi.

Chowdhury, ahli sejarah, berkata Kejriwal merupakan wajah utama partinya. “Beliau sangat cerdik politik dan di Delhi, AAP mempunyai sokongan awam – persekutuan mereka dengan Kongres untuk pilihan raya akan menjadi cabaran kepada BJP untuk mengulangi prestasi itu sekali lagi.”

“Tetapi soalan besar ialah: Adakah penangkapan Kejriwal akan memperkasa pengundi? Siasatan terhadap pemimpin pembangkang sehingga kini tidak memberi impak yang dijangka mereka, tetapi kini dengan penangkapan ini, adakah pendapat awam mula berpaling?”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.