Penyokong wanita bolasepak Iran dibenarkan masuk stadium Tehran untuk perlawanan lelaki. Ketua FIFA memuji kemajuan

(SeaPRwire) –   TEHRAN, Iran (AP) — Penyokong wanita bola sepak di mendakwa kemenangan kecil Khamis dalam kempen panjang mereka untuk dibenarkan memasuki stadium untuk menonton permainan lelaki selepas dekad hampir pengecualian dan gangguan sepenuhnya.

Satu gambar telah dimuat naik ke media sosial oleh kumpulan kempen Stadium Terbuka wanita di dalam Stadium Azadi di Tehran untuk salah satu perlawanan terbesar di Iran, antara lawan bandar Persepolis dan Esteghlal. Sehingga 3,000 tiket disediakan untuk wanita.

“Hari bersejarah untuk aktivis hak wanita dan perjuangan untuk akses sama ke ruang awam akan terus,” kumpulan aktivis dimuat naik.

Wanita telah terutamanya dilarang menghadiri permainan bola sepak lelaki dan acara sukan lain di Iran sejak revolusi Islam 1979.

Walaupun beberapa wanita telah menghadiri permainan terpilih dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Stadium Terbuka telah menyatakan terlalu sedikit peminat boleh membeli tiket dan mereka menghadapi gangguan daripada polis moral.

Presiden FIFA Gianni Infantino kemudian Khamis mencatat peranan sendiri dalam kempen yang termasuk mendorong beberapa wanita untuk dibenarkan menghadiri Piala Juara-Juara Asia 2018 di stadium Tehran yang sama. Terobosan itu datang berbulan-bulan selepas peminat Iran membawa isu ke permainan Piala Dunia 2018 di .

“Terima kasih kepada dialog berterusan antara FIFA dan Persekutuan Bola Sepak , kemajuan sedang dibuat,” Infantino menulis dalam kenyataan di akaun Instagramnya.

Pemimpin FIFA itu berkata beliau telah membincangkan dengan presiden negara Iran Ebrahim Raisi Raisi di New York tiga bulan lalu “pembangunan bola sepak wanita di negara itu dan kemajuan yang dibuat mengenai kehadiran wanita di stadium bola sepak.”

Statut FIFA melarang diskriminasi oleh persatuan ahli.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.