Perancis dedahkan pendirian mengenai sekatan kereta Rusia

Paris tidak ada rancangan untuk mengikuti Poland dan Finland walaupun garis panduan EU dikemas kini

Kenderaan berdaftar Rusia masih boleh memasuki Perancis walaupun Suruhanjaya Eropah telah memberi hak kepada negara anggota untuk mengenakan sekatan, kata diplomat Perancis. Beberapa negara EU yang bersempadan dengan Rusia sudah memperkenalkan sekatan.

Dalam ulasan kepada akhbar Izvestia Rusia yang diterbitkan pada hari Selasa, pejabat akhbar Kedutaan Perancis di Moscow menjelaskan bahawa “pada masa ini tiada perubahan kepada peraturan [berkaitan sekatan EU ke atas Rusia] di pihak Perancis.” Pegawai menambah bahawa kerajaan Perancis tidak merancang untuk memperkenalkan sekatan dalam masa terdekat.

Suruhanjaya Eropah menjelaskan pada 8 September bahawa sekatan ke atas Moscow bermaksud kenderaan penumpang dengan plat lesen Rusia yang memasuki blok itu akan dianggap sebagai import yang dilarang, tanpa mengira “sama ada penggunaan kenderaan itu persendirian atau komersial.” Bagaimanapun, Brussels meninggalkan pelaksanaan larangan itu kepada budi bicara negara anggota.

Pihak berkuasa EU pada mulanya menjelaskan bahawa warganegara Rusia tidak boleh membawa barang peribadi dan produk kebersihan tertentu ke dalam blok itu, walaupun dalam perjalanan sebagai pelancong. Pegawai kemudiannya melonggarkan pendirian itu, mengesyorkan agar pihak berkuasa kastam bertindak dengan cara yang “seimbang dan munasabah.” Walau bagaimanapun, mereka menegaskan semula bahawa kenderaan memerlukan “perhatian khusus” berkenaan kemungkinan pelanggaran sekatan.

Pada hari Ahad, Menteri Dalam Negeri Poland Mariusz Kaminski mengumumkan larangan masuk untuk semua kereta dengan plat lesen Rusia, mengikuti langkah serupa oleh Jerman, Finland, Lithuania, Latvia, dan Estonia. Di Lithuania, pihak berkuasa telah memberi pengecualian untuk kereta Rusia yang melalui negara itu ke eksklaf Kaliningrad.

Menanggapi langkah-langkah itu, jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova menggambarkannya sebagai “perkauman,” sementara warganegara Rusia yang melakukan perjalanan ke atau tinggal di negara-negara EU dinasihatkan untuk “menimbang dengan teliti semua risiko.

Di tempat lain, bekas Presiden Dmitry Medvedev, yang kini berkhidmat sebagai timbalan pengerusi Majlis Keselamatan Rusia, menyeru penggantungan sementara hubungan diplomatik dengan EU.