Perancis, Jerman menggesa rakyatnya untuk meninggalkan Iran, membatalkan penerbangan kerana risiko peningkatan ketenteraan

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa Perancis dan Jerman telah menasihatkan rakyat mereka untuk meninggalkan Iran berikutan risiko peningkatan ketegangan ketenteraan di Timur Tengah.

“Memandangkan tahap baru yang dicapai semalam oleh Iran dan risiko ketegangan ketenteraan, kedutaan Perancis mengesyorkan kepada penduduk Perancis di Iran yang mempunyai kemungkinan, bergantung kepada pemulihan lalu lintas udara antarabangsa, untuk sementara meninggalkan negara itu,” kata Menteri Luar Negeri Perancis Stéphane Séjourné dalam kenyataan yang dikeluarkan Ahad. “Anda diminta untuk berhati-hati dalam perjalanan, mengelakkan sebarang perhimpunan di negara itu dan sentiasa mengetahui situasi semasa.”

Kenyataan itu menambah bahawa warganegara Perancis “disyorkan untuk benar-benar mengelakkan perjalanan ke Iran, Lubnan, Israel dan Wilayah Palestin.”

Dalam temubual di stesen televisyen Perancis 2, Sejourne berkata Ahad beliau meminta kementerian luar negeri untuk memanggil duta besar Iran pada Isnin, dengan menambah bahawa ia adalah “orang Iran yang menyerang Israel.”

Menteri Dalam Negeri Perancis Gerald Darmanin pula meminta polis untuk mengekalkan “kehadiran statik dan kelihatan” di luar kawasan sinagog dan sekolah agama Yahudi menjelang perayaan Paskah Yahudi dari 22 hingga 30 April, lapor Agence France Presse.

Kumpulan penerbangan Jerman Lufthansa, yang merangkumi penerbangan kebangsaan Jerman serta , mengumumkan pada Ahad bahawa ia menangguhkan penerbangan ke Amman, Erbil dan Tel Aviv sehingga sekurang-kurangnya Selasa dan penerbangan ke Beirut dan Tehran sehingga sekurang-kurangnya Khamis kerana terus menilai situasi keselamatan di Timur Tengah dan mengekalkan hubungan rapat dengan pihak berkuasa, lapor Reuters. Lufthansa sebelum ini mengumumkan Jumaat untuk menangguhkan penerbangan ke dan dari Tehran sehingga sekurang-kurangnya 18 April.

Pada Sabtu, Setiausaha Agung PBB António Guterres mengutuk “peningkatan serius yang dilambangkan oleh serangan besar-besaran yang dilancarkan ke atas Israel oleh Republik Islam Iran malam tadi,” dengan meminta “penghentian segera permusuhan ini.”

“Saya sangat bimbang tentang bahaya yang sangat nyata berlakunya . Saya menyeru semua pihak untuk mengamalkan pengawalan maksimum untuk mengelakkan sebarang tindakan yang boleh membawa kepada konfrontasi ketenteraan besar-besaran di beberapa garis hadapan di Timur Tengah,” katanya. “Saya telah berulang kali menekankan bahawa tidak kawasan ini mahupun dunia boleh menanggung peperangan lagi.”

pada Ahad memohon Iran dan Israel untuk “menghentikan sebarang tindakan yang boleh menyulut litar keganasan dengan risiko menyeret Timur Tengah ke dalam konflik yang lebih besar lagi,” lapor Reuters.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.