Perancis menggesa pemimpin Lubnan bekerja untuk mengurangkan ketegangan di sempadan dengan Israel

(SeaPRwire) –   BEIRUT (AP) — Menteri Luar Negeri Perancis mendesak pemimpin-pemimpin Lebanon untuk bekerja mengurangkan ketegangan di sempadan dengan Israel, dengan memberi amaran bahawa konflik masih boleh merebak ke bahagian-bahagian lain rantau ini.

Catherine Colonna’s melawat Lebanon sehari selepas beliau melawat, di mana beliau menyeru untuk “gencatan senjata segera” bertujuan melepaskan lebih banyak tebusan, mendapatkan jumlah bantuan yang lebih besar ke Gaza dan bergerak ke arah “permulaan penyelesaian politik.”

Semasa beliau berada di Beirut, militan Lebanon bertukar tembakan dengan tentera Israel di sempadan yang tegang, yang menyaksikan pertukaran keganasan sejak 8 Oktober – sehari selepas kumpulan militan Palestin Hamas menyerang selatan Israel, membunuh 1,200 orang, kebanyakannya orang awam.

Di Beirut, Colonna mengadakan perbincangan dengan Perdana Menteri Lebanon sementara Najib Mikati dan Speaker Parlimen Nabih Berri mengenai situasi di sempadan selatan Lebanon. Pegawai-pegawai dari Perancis, bekas penjajah Lebanon, telah melawat Lebanon dalam tempoh dua bulan yang lalu, dengan mendesak ketenteraman.

Israel dan Hezbollah Lebanon, kumpulan militan Syiah yang disokong Iran, adalah musuh yang pahit yang terakhir berperang pada musim panas 2006. Israel menganggarkan bahawa Hezbollah mempunyai sekitar 150,000 roket dan peluru berpandu di tanah Lebanon, ditujukan kepada Israel.

Semasa perjumpaan dengan Colonna, Mikati menyeru Israel melaksanakan resolusi Majlis Keselamatan PBB 1701 yang mengakhiri perang 2006 dengan menyatakan Israel harus mematuhi resolusi itu, mengikut kenyataan yang dikeluarkan oleh pejabatnya. Beliau kelihatan merujuk kepada pelanggaran ruang udara Lebanon hampir setiap hari oleh tentera udara Israel.

Resolusi itu juga menyatakan kawasan sempadan di selatan Lebanon mesti “bebas dari sebarang anggota bersenjata, aset dan senjata” selain pasukan kerajaan Lebanon dan tentera pengaman PBB. Di bawah resolusi itu, Hezbollah tidak sepatutnya mempunyai kehadiran tentera di kawasan sempadan.

Sehari selepas perang Hamas-Israel bermula, pejuang Hezbollah telah menyerang pos-pos Israel di sepanjang sempadan Lebanon-Israel. Tentera kereta kebal, artileri dan tentera udara Israel juga mengebom kawasan di sebelah Lebanon sempadan.

“Bahaya konflik merebak masih tinggi” kata Colonna, menambah beliau datang ke Lebanon untuk mendesak semua pihak mengelakkan memperluas konflik. “Saya sangat cemas. … eskalasi perlu berhenti.”

Pada Jumaat, Penasihat Keselamatan Negara Amerika Syarikat Jake Sullivan berkata semasa lawatan ke Israel bahawa “hasil yang dirundingkan” adalah cara terbaik untuk menenangkan penduduk utara Israel, di mana puluhan ribu warga awamnya telah dievakuasi dari bandar dan kampung Israel di sepanjang sempadan dengan Lebanon. Beberapa telah berkata mereka tidak berencana untuk kembali ke rumah selama pejuang Hezbollah berada di seberang sempadan di Lebanon.

Awal Isnin, agensi berita negara Lebanon berkata drone Israel menembakkan peluru berpandu ke bangunan berhampiran di mana pengebumian pejuang Hezbollah sedang diadakan di kampung sempadan selatan, tanpa menimbulkan sebarang korban. Pada Ahad, serangan Israel membunuh tiga pejuang Hezbollah di selatan Lebanon; lebih 100 pejuang Hezbollah telah terbunuh sejak 8 Oktober.

Dalam serangan Isnin, peluru berpandu mengenai bumbung bangunan kira-kira 40 meter dari persegi di mana pengebumian pejuang Hezbollah Hassan Maan Surour sedang diadakan di kampung sempadan Aita al-Shaab, kata Agensi Berita Negara yang dikendalikan kerajaan.

Hezbollah mendakwa ia menyasarkan salah satu sistem pertahanan peluru berpandu Iron Dome Israel di utara Israel manakala tentera udara Israel berkata jet pejuangnya menyerang siri sasaran Hezbollah Isnin, termasuk infrastruktur, pos pelancaran dan tapak tentera.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.