Perdana Menteri Armenia mendesak persetujuan segera sempadan untuk mengelak konflik dengan Azerbaijan

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Armenia mengatakan pada Selasa bahawa negara Kaukasus memerlukan penentuan segera sempadan dengan jiran Azerbaijan untuk mengelak konflik baru.

Tahun lalu, Azerbaijan melancarkan serangan kilat untuk merebut semula wilayah Karabakh, menamatkan tiga dekad pemerintahan pemisah etnik Armenia di sana.

Pada Disember, kedua-dua pihak bersetuju untuk memulakan perbincangan mengenai perjanjian damai. Walau bagaimanapun, ramai penduduk kawasan sempadan Armenia menentang usaha penentuan sempadan, kerana mereka melihatnya sebagai penjajahan Azerbaijan terhadap kawasan yang mereka anggap sebagai milik mereka sendiri.

Berucap kepada penduduk kampung sempadan Voskepar di wilayah Tavush, Perdana Menteri Nikol Pashinyan memberi amaran bahawa keengganan Armenia menentukan sempadan boleh memicu konfrontasi baru.

“Ia bermakna perang boleh meletus pada akhir minggu ini,” kata Pashinyan. Beliau menegaskan bahawa penentuan sempadan harus berdasarkan pengakuan bersama kedaulatan wilayah Armenia dan Azerbaijan berdasarkan peta Soviet 1991, ketika kedua-dua negara masih menjadi sebahagian daripada Kesatuan Soviet.

“Kita tidak boleh membenarkan perang bermula,” kata Pashinyan. “Dan inilah juga sebab kenapa kita memutuskan untuk melakukan penentuan sempadan di bahagian-bahagian Armenia ini.”

Pembangkang menyalahkan Pashinyan dan menganjurkan siri protes panjang menentang beliau kerana membenarkan Azerbaijan menewaskan pasukan etnik Armenia dan menguasai semula kawalan Karabakh. Wilayah itu, dikenali secara antarabangsa sebagai Nagorno-Karabakh, dan kawasan sekitarnya yang luas telah berada di bawah kawalan penuh pasukan etnik Armenia disokong Armenia pada akhir perang 1994.

Azerbaijan merebut semula bahagian-bahagian Karabakh dan kebanyakan wilayah sekitarnya dalam perang enam minggu pada 2020. Ia kemudiannya melancarkan serangan kilat pada September tahun lalu yang menewaskan pasukan pemisah dalam satu hari dan memaksa mereka menyerahkan senjata. Lebih 100,000 etnik Armenia melarikan diri dari wilayah itu selepas itu, meninggalkannya hampir kosong.

Kemusnahan tersebut telah merosakkan hubungan Rusia-Armenia dengan kuat, dengan pihak berkuasa Armenia menuduh pengawal keamanan Rusia yang dikerahkan ke Nagorno-Karabakh selepas perang 2020 gagal menghalang serangan September oleh Azerbaijan. Moscow, yang mempunyai pangkalan tentera di Armenia, menolak dakwaan itu, dengan mengatakan tentera mereka tidak mempunyai mandat untuk campur tangan.

Sebaliknya, Moscow telah marah dengan usaha Pashinyan untuk memperkukuh hubungan dengan Barat dan menjauhkan negaranya daripada pertubuhan keselamatan bekas negara Soviet yang dikuasai Rusia. Rusia juga terkejut dengan keputusan Armenia menyertai Mahkamah Jenayah Antarabangsa, yang pada tahun lalu mengheret Presiden Rusia Vladimir Putin atas dakwaan jenayah perang berkaitan dengan peperangan di Ukraine.

Pashinyan menekankan niat Armenia untuk membina hubungan rapat dengan Barat ketika menjemput Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg untuk berbincang pada Selasa.

“Kami mahu meneruskan dan membangunkan dialog politik sedia ada dan memperluaskan kerjasama kami dengan pertubuhan dan sesetengah anggotanya,” kata Pashinyan selepas perbincangan.

Beliau berkata Yerevan akan menyambut usaha NATO untuk membantu normalisasi hubungan antara Armenia dan Azerbaijan.

“Kami mengharapkan sokongan kuat daripada komuniti antarabangsa, termasuk NATO, untuk proses damai antara Armenia dan Azerbaijan,” katanya.

Stoltenberg, yang melawat Armenia untuk menamatkan lawatannya selama tiga hari ke rantau Kaukasus yang juga melibatkan lawatan ke Azerbaijan dan Georgia, memuji sumbangan Armenia kepada operasi pengamanan NATO, termasuk misi pengamanan NATO di Kosovo. “NATO menyokong kedaulatan dan keutuhan wilayah Armenia, dan aspirasi aman anda,” katanya.

Stoltenberg menekankan perlunya Armenia dan Azerbaijan mencapai persetujuan untuk menormalisasi hubungan, dengan menekankan bahawa “ini penting untuk keselamatan Eropah-Atlantik ketika kita menghadapi dunia yang lebih berbahaya.”

Semasa lawatannya ke Azerbaijan pada Ahad, beliau menggalakkan negara itu “memanfaatkan peluang ini untuk mencapai perdamaian kekal dengan Armenia.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.