Perdana Menteri Estonia serukan US dan sekutu NATO lebih tegas pada Rusia

(SeaPRwire) –   Dengan sokongan berterusan Amerika Syarikat untuk Ukraine masih dipersoalkan, pemimpin Eropah telah meningkatkan perbelanjaan pertahanan dan kapasiti industri mereka sendiri. Memimpin seruan itu ialah Perdana Menteri Estonia Kaja Kallas yang, pada usia 46 tahun, merupakan perdana menteri wanita pertama Estonia. Kallas dikenali kerana berani terhadap Rusia. Beberapa pengkritik bercanda bahawa beliau bahkan memakan mereka untuk sarapan. Menteri Dalam Negeri Rusia mengeluarkan waran untuk menangkapnya awal tahun ini, kerana menurunkan monumen Soviet, tetapi Kallas tidak mundur.

Apabila diminta memberi respon terhadap pengkritik yang mengatakan beliau terlalu berani terhadap Putin, Kallas berkata: “Bolehkah anda terlalu berani terhadap Putin, memandangkan apa yang telah dilakukannya?” Sejak Februari 2022, Kallas menjadi salah seorang pengkritik Putin yang paling lantang.

Kallas pernah dianggap menjadi Setiausaha Agung NATO seterusnya, tetapi beberapa lawannya mengatakan beliau terlalu hawkish untuk memimpin NATO. Terhadap itu, Kallas berkata beliau tidak berfikir Putin sepatutnya mempunyai kata putus bagaimana NATO mengendalikan pertubuhan perikatan mereka.

“Rusia merupakan ancaman keselamatan terbesar kepada NATO … jika kita katakan, kerana sikap kita terhadap Rusia, kita dicegah daripada mengambil jawatan teratas, maka kita sebenarnya memberi terlalu banyak kuasa kepada Putin untuk memutuskan bagaimana kita mengendalikan perikatan kita,” kata Kallas.

Estonia berada di , berkongsi sempadan sepanjang 210 batu dengan Rusia. Estonia menggunakan 3.2% KDNK tahunannya untuk pertahanan dan 1.35% daripada itu adalah untuk Ukraine melawan Rusia, bersamaan dengan $378 bilion setahun.

Selepas Kesatuan Soviet jatuh pada 1991 Estonia menjadi merdeka, akhirnya menyertai NATO pada 2004. Pada 2007 Rusia melancarkan serangan siber yang besar-besaran tidak seperti apa-apa yang pernah dilihat dunia. Kempen siber itu berlangsung selama 22 hari menyasarkan parlimen Estonia, bank-bank dan pertubuhan berita. Estonia kini ibu pejabat pertahanan siber NATO.

Kallas berkata serangan 2007 tidak seperti serangan yang kini dicegah Estonia setiap hari. “Kami telah melabur banyak dalam keselamatan siber jadi serangan-serangan ini tidak benar-benar melalui,” kata Kallas. Tetapi keselamatan siber hospital masih menjadi kebimbangan besar. “Mungkin ada mangsa awam. Jadi kami perlu bersedia,” kata Kallas.

Serangan siber ini adalah sebahagian daripada apa yang dipanggil Kallas sebagai perang bayangan. “Sementara ada perang konvensional berlaku di Ukraine, juga ada perang bayangan berlaku dalam masyarakat kita … Apa yang mereka benar-benar pandai lakukan ialah menuang minyak ke dalam api yang sudah ada dalam masyarakat kita. Jadi kita perlu berwaspada,” kata Kallas.

Bukan sahaja konflik terus dengan Rusia yang membimbangkan Kallas. Beliau mahu mencegah lebih banyak perang bayangan. Inilah sebabnya Kallas memberi amaran terhadap rundingan dengan Rusia untuk mengakhiri perang di Ukraine seperti yang disarankan bekas Presiden Trump jika dipilih.

“Tentu saja, peperangan itu buruk dan keamanan itu baik. Tetapi ada perbezaan antara keamanan dan keamanan,” kata Kallas.

Di bawah , pada 1949 ibunya hanya berusia enam bulan. Beliau dan keluarganya dihantar ke kem tahanan Soviet di Siberia. Kem-kem buruh ini merentasi Rusia dikenali sebagai Gulag. Mereka berada di sana selama sepuluh tahun sebelum dibebaskan.

“Hanya kerana sebuah peperangan berakhir bukan bermakna terdapat keamanan, Kallas kata.

“Keamanan atas terma Rusia tidak bermakna penderitaan manusia akan berhenti. Untuk negara saya, satu perlima penduduk kami dideportasikan atau dibunuh. Bahasa kami, budaya kami ditindas. Semua perkara ini berlaku ketika kami mempunyai keamanan. Jadi, keamanan di bawah terma Rusia tidak bermakna penderitaan manusia akan berhenti.”

Kallas memberi amaran jika Putin menang di Ukraine ia akan mengilhami konflik lain di seluruh dunia. “Sejarah mengulangi dirinya dan kita perlu belajar dari sejarah,” kata Kallas, merujuk kepada tahun 1930-an dan permulaan Perang Dunia II.

“Jika agresi membayar di suatu tempat, ia berfungsi sebagai jemputan untuk menggunakannya di tempat lain. Kita tahu ketegangan di Laut China Selatan, Iran, Korea Utara. Jadi kita akan mempunyai lebih banyak konflik di seluruh dunia kerana pengganas atau pengganas berpotensi di dunia ini sedang mengambil nota dengan teliti.”

Apabila diminta mengenai skeptik yang mengatakan Ukraine tidak dapat menang dalam perang, Kallas berkata ia adalah matlamat Rusia untuk membuat Barat percaya Ukraine tidak dapat menang. “Tiada perang pernah dimenangi apabila anda tidak mempunyai matlamat kemenangan,” kata Kallas, merujuk ini bukan masa untuk rundingan.

Kallas menyeru Amerika Syarikat untuk terus menyokong Ukraine dan untuk NATO. “Jika Amerika Syarikat tidak menyokong Ukraine, maka Rusia akan menang. Dan kemudian kawan-kawan Rusia China, Iran, Korea Utara yang sebenarnya merupakan pemimpin dunia. Dan kita tidak mahu dunia itu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.