Perdana Menteri India Narendra Modi memfailkan pencalonan untuk penggal ketiga dalam pilihan raya umum

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri India Narendra Modi mengemukakan permohonan rasmi untuk bertanding bagi penggal ketiga dalam pilihan raya umum di bandar suci Hindu Varanasi pada hari Selasa.

Pemimpin berusia 73 tahun itu berharap untuk mempertahankan kerusi beliau di Varanasi, kawasan yang beliau bertanding dan menang pada 2014 dan kemudian sekali lagi pada 2019.

Pilihan raya besar-besaran India yang berlangsung selama enam minggu itu bermula pada bulan April, dengan pengundian yang dijadualkan berlangsung sehingga 1 Jun sebelum undian dikira pada 4 Jun. Hampir 970 juta orang layak untuk mengundi, menjadikan ini pilihan raya demokratik terbesar di dunia.

Kebanyakan kajian menunjukkan Modi dan parti nasionalis Hindu Bharatiya Janata Party sedang memimpin dalam perlumbaan untuk kerusi di Dewan Rakyat rendah Parlimen berbanding pakatan pembangkang yang luas yang diketuai oleh Kongres Nasional India dan parti-parti serantau yang berkuasa. Pakatan itu belum mengumumkan calon perdana menteri mereka.

Penyerahan borang permohonan adalah langkah prosedur yang akan membolehkan Modi bertanding dalam pilihan raya. Calon mendaftar pencalonan mereka secara berperingkat berdasarkan bila kawasan pengundian mengundi, dengan Varanasi dijadualkan mengundi pada 1 Jun.

Modi dianggap sebagai wira majoriti Hindu negara, yang membentuk 80% daripada 1.4 bilion penduduk India. Beliau telah menyaksikan pertumbuhan pesat semasa 10 tahun berkuasa dan penyokongnya memberi kredit kepada beliau atas peningkatan status India di peringkat global.

Tetapi kritik mengatakan beliau juga telah mengancam demokrasi India dan statusnya sebagai negara sekular dengan serangan oleh nasionalis Hindu terhadap minoriti negara, dan ruang yang semakin mengecil untuk bantahan dan media bebas. Dan lawan politiknya telah menimbulkan persoalan terhadap rekod ekonomi kerajaannya, dengan menunjukkan pengangguran dan inflasi yang tinggi walaupun pertumbuhan yang kuat.

Sebelum mengemukakan permohonannya, Modi memimpin perarakan jalanan di bandar itu pada hari Isnin, menarik beribu-ribu penyokong.

Mereka memberi sorakan “Hidup Modi!” ketika keretanya melalui jalan-jalan, di mana penyokong BJP yang memakai topi saffron dan melambai bendera parti menyambutnya. Kelopak mawar berhujan ke atas perdana menteri ketika beliau tersenyum kepada orang ramai. Sesetengah penonton berada di atas bangunan untuk melihat perarakan itu.

Kawasan pengundian Varanasi mempunyai kira-kira 1.7 juta pengundi. Modi, yang dijangka akan mempertahankan kerusinya, akan bertanding menentang Ajai Rai, yang mewakili Parti Samajwadi serantau, yang bersekutu dengan Kongres dalam negeri. Juga bertanding ialah Athar Jamal Lari dari Parti Bahujan Samaj.

Bandar suci itu terletak di tepi Sungai Ganges yang dihormati dan merupakan sebahagian daripada negeri Uttar Pradesh India, negeri paling padat penduduknya, dengan kira-kira 200 juta orang.

Ia merupakan negeri yang sangat penting bagi pilihan raya kerana menghantar bilangan MP terbesar ke Parlimen, dan telah mengundi untuk BJP Modi dalam dua pilihan raya terakhir.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.