Perdana Menteri Jepun Kishida meminta maaf kerana skandal rasuah menggegarkan parlimen

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida pada Isnin terpaksa memulakan sesi parlimen tahun ini dengan meminta maaf berikutan skandal rasuah yang menggoncang parlimen.

Peguam telah menghadapkan pertuduhan ke atas 10 orang, termasuk tiga ahli parlimen dan beberapa pembantu politik, dalam serangan terbaru ke atas Kabinet Kishida yang sudah tidak popular.

Pada Disember, Kishida mengeluarkan orang-orang yang berkaitan dengan skandal itu daripada Kabinetnya dan jawatan utama parti, tetapi sokongan kerajaannya telah jatuh ke kira-kira 20%.

AP menjelaskan skandal itu dan maknanya kepada kerajaan Kishida dan Jepun.

Skandal itu berpusat kepada dana politik yang dikumpul melalui tiket acara parti yang dibeli oleh individu, syarikat dan organisasi. Puluh-puluh ahli Parlimen LDP Kishida didakwa telah menyimpan keuntungan daripada jualan tiket sebagai rasuah dengan memalsukan laporan perakaunan wajib.

Pada tahun lepas, beberapa ahli, kebanyakannya daripada faksi yang dahulu diketuai oleh bekas Perdana Menteri yang dibunuh Shinzo Abe, didakwa secara sistematik tidak melaporkan jutaan dolar dalam dana, yang melanggar Undang-Undang Kawalan Dana Politik. Wang itu didakwa telah pergi ke dana rahsia yang tidak dipantau.

Ahli parlimen pemerintah mengatakan hasil daripada acara pengumpulan dana memberikan pendapatan utama untuk menampung kos pilihan raya dan aktiviti politik lain, dan menafikan mereka menyembunyikan atau menyimpan pendapatan tidak dilaporkan. Tetapi pakar mengatakan Undang-Undang Kawalan Dana Politik mempunyai banyak lubang.

Undang-undang itu melarang sumbangan kepada ahli parlimen individu, tetapi faksi politik boleh mengumpul wang melalui jualan tiket acara pengumpulan dana dan menyediakannya semula kepada ahli parlimen asalkan urus niaga itu dilaporkan. Di bawah undang-undang, hanya akauntan ahli parlimen yang bertanggungjawab untuk mengemukakan rekod kewangan wajib.

Kecuali terdapat bukti bahawa seorang akauntan telah diberi arahan jelas untuk memalsukan rekod, ahli parlimen tidak boleh didakwa. Sekiranya disabitkan kesalahan, pelanggar boleh menghadapi hingga lima tahun penjara atau denda sebanyak sekitar $6,913.

Pejabat Penuntut Raya Tokyo menghadapkan tuduhan ke atas tujuh orang daripada faksi Abe, dikenali sebagai Seiwakai, termasuk tiga ahli parlimen, atas dakwaan tidak melaporkan $4.6 juta dalam tempoh lima tahun lepas.

Penuntut berasingan menemubual sekurang-kurangnya tujuh ahli parlimen yang paling berpengaruh faksi itu, termasuk bekas Setiausaha Kabinet Hirokazu Matsuno dan bekas Menteri Ekonomi dan Industri Yasutoshi Nishimura, tetapi menggugurkan kes terhadap mereka kerana kesukaran membuktikan kerjasama mereka dengan akauntan.

Tiga lagi pembantu dalam dua faksi utama LDP juga telah didakwa atas dakwaan pemalsuan dana politik sebanyak kira-kira $1.8 juta.

Faksi Abe, termasuk Matsuno, Nishimura dan bekas ketua majlis dasar Koichi Hagiuda, mengakui menerima hasil tiket tetapi menafikan terlibat dalam laporan dana dan percaya pembantu mereka menangani proses pelaporan dengan betul.

Dipaksa oleh ahli parlimen pembangkang semasa sesi parlimen untuk lebih telus, Kishida mengakui lebih 30 ahli parlimen faksi Abe sahaja terlibat dalam skandal itu dan mereka sedang membaiki buku perakaunan. Beliau berkata terdapat juga rancangan untuk memulakan siasatan dalam parti.

Pada sesi parlimen bertelevisyen Isnin, Kishida sekali lagi meminta maaf atas skandal itu dan berjanji akan memimpin pembaharuan.

Pada akhir Disember, beliau secara tiba-tiba mengumumkan bahawa beliau akan meletak jawatan sebagai ketua faksi. Selepas penuntut menghadapkan pertuduhan terhadap ahli parlimen dan pembantu parti, Kishida mengumumkan keputusan untuk membubarkan faksi beliau, lalu mencetuskan tiga faksi lain yang berkaitan dengan skandal untuk mengikut langkahnya.

Kishida juga menubuhkan pasukan tugas pembaharuan politik dalaman, tetapi separuh daripada ahlinya berkaitan dengan skandal pengumpulan dana, yang telah menimbulkan persoalan mengenai pembaharuan yang boleh dicapai.

Kumpulan itu minggu lepas mengambil langkah pembaharuan awal, termasuk membubarkan faksi tetapi tidak melarangnya. Langkah itu juga termasuk dorongan untuk keterbukaan dana politik yang lebih tinggi dan penggunaan pemeriksaan perakaunan luar dan penalti yang lebih ketat bagi pelanggar.

LDP, sejak lahirnya pada tahun 1950-an, pernah mempunyai beberapa faksi membangun menjadi institusi yang kini perlu bersaing dalam perjuangan kuasa parti untuk kepimpinan dan jawatan kerajaan utama. Faksi biasanya diketuai oleh berat sebelah politik dan pembuat raja.

Bagi LDP, yang telah memerintah hampir tanpa terganggu selepas Perang Dunia Kedua, faksi dalaman parti sebahagian besarnya berkhidmat untuk mengumpul dana, terutamanya untuk pilihan raya dan menyokong calon semasa kempen. Mereka juga mendesak untuk mendapatkan jawatan utama parti dan kerajaan, membincangkan idea dan membesarkan politik muda.

Kishida, yang faksi adalah yang keempat terbesar dalam parti, sehingga kini telah secara hati-hati memperuntukkan ahli parlimen daripada setiap faksi untuk mengekalkan keseimbangan dalam jawatan parti dan kabinet.

Sokongan pentadbiran Kishida telah jatuh ke kira-kira 20%. Walaupun kepimpinannya mungkin tidak akan bertahan lama seperti yang difikirkan awalnya, LDP kelihatan cukup untuk terus berkuasa kerana parti pembangkang yang banyak berpecah tidak dianggap sebagai alternatif yang boleh dipercayai.

Kishida tidak perlu memanggil pilihan raya sehingga 2025, tetapi parti telah menetapkan undian kepimpinan pada September.

“Tiada yang fikir LDP akan jatuh daripada kuasa kerana skandal, tetapi terdapat perasaan bahawa disiplin dan persaingan secara signifikan kurang,” kata Masato Kamikubo, profesor sains politik Universiti Ritsumeikan. “Itulah sebabnya kekecewaan awam begitu dalam.”

Beliau menambah bahawa ramai pengundi Jepun sudah bosan dengan LDP tetapi tidak dapat mencari alternatif kerana parti pembangkang belum membezakan dasar mereka daripada parti pemerintah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.