Perdana Menteri Jepun tawar bertemu dengan Kim Jong Un ‘secepatnya mungkin,’ kata Korea Utara

(SeaPRwire) –   Korea Utara mengatakan Isnin bahawa Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida telah menawarkan untuk bertemu dengan pemimpin Korea Utara Kim Jong Un “secepat mungkin,” tetapi menekankan bahawa prospek pertemuan pertama mereka dalam kira-kira 20 tahun akan bergantung kepada Tokyo menoleransi program senjata mereka dan mengabaikan penculikan warganegara Jepun di masa lalu.

Jepun mengakui ia telah berusaha mengatur pertemuan bilateral tetapi menolak syarat pra-pertemuan Korea Utara sebagai “tidak dapat diterima”, mengurangkan kemungkinan untuk merealisasikan pertemuan Kishida-Kim dengan cepat.

Pemerhati mengatakan Kim mahu hubungan yang lebih baik dengan Jepun sebagai cara untuk memecah belahkan AS dan sekutunya, sementara Kishida mahu menggunakan kemungkinan kemajuan dalam isu penculikan, isu yang sangat emosional bagi Jepun, untuk meningkatkan penilaian penurunannya di rumah. Selepas mengakui pada tahun 2002 bahawa ia telah menculik 13 warganegara Jepun, Korea Utara membenarkan lima pulang ke rumah tetapi mengatakan yang lain telah meninggal. Jepun percaya beberapa masih hidup.

Dalam kenyataan yang disiarkan oleh media negara, adik perempuan dan pegawai kanan Kim, Kim Yo Jong, berkata bahawa Kishida baru-baru ini menggunakan saluran tidak dinyatakan untuk menyatakan pendiriannya bahawa beliau mahu bertemu Kim Jong Un secara peribadi “secepat mungkin”.

Beliau berkata tidak akan ada kemajuan dalam hubungan Korea Utara-Jepun selama kerajaan Kishida terlibat dengan isu penculikan dan campur tangan dalam “pelaksanaan hak berdaulat kami”, secara jelas merujuk kepada aktiviti ujian senjata Korea Utara.

“Sejarah hubungan DPRK-Jepun memberikan pelajaran bahawa mustahil untuk memperbaiki hubungan bilateral penuh ketidakpercayaan dan salah faham, hanya dengan idea untuk memulakan pertemuan puncak”, kata Kim Yo Jong, menggunakan singkatan nama rasmi Korea Utara, .

“Jika Jepun benar-benar mahu memperbaiki hubungan bilateral dan menyumbang kepada penjaminan keamanan dan kestabilan serantau sebagai jiran rapat DPRK, ia perlu membuat keputusan politik untuk pilihan strategik yang sesuai dengan kepentingan keseluruhan mereka”, katanya.

Pada bulan Februari, Kim Yo Jong mengeluarkan kenyataan serupa, mengatakan Korea Utara terbuka untuk menjemput Kishida ke Pyongyang tetapi hanya mungkin jika Tokyo berhenti mengambil isu dengan hak pertahanan sah Korea Utara dan isu penculikan.

Kishida, berucap dalam sesi parlimen, berkata bahawa pertemuan dengan Kim adalah “kritikal” untuk menyelesaikan isu penculikan dan kerajaannya telah menggunakan pelbagai saluran untuk membincangkan pertemuan puncak yang mungkin. jurucakap Yoshimasa Hayashi kemudian memberitahu wartawan Isnin bahawa meninggalkan isu penculikan dalam perbincangan dengan Korea Utara “tidak dapat diterima”.

Korea Utara dan Jepun tidak mempunyai hubungan diplomatik, dan hubungan mereka telah disingkap oleh program nuklear Korea Utara, isu penculikan dan penjajahan Jepun di Semenanjung Korea dari tahun 1910 hingga 1945. Kesalahan penjajahan zaman kolonial Jepun adalah sumber pergaduhan sekali lagi, sekali lagi antara Tokyo dan Seoul juga.

Selepas tahun-tahun menafikan, Korea Utara mengakui dalam pertemuan tanpa sebelumnya antara Kim Jong Il, bapa kepada Kim Jong Un, dan Perdana Menteri Junichiro Koizumi Jepun pada tahun 2002 bahawa ejennya telah menculik 13 warganegara Jepun. Jepun percaya Korea Utara mahu menggunakan mereka untuk melatih mata-mata dalam bahasa dan budaya Jepun.

Pada tahun 2004, Koizumi membuat lawatan kedua ke Korea Utara dan bertemu dengan Kim Jong Il sekali lagi. Itu adalah pertemuan puncak terakhir antara pemimpin kedua-dua negara.

Percakapan tentang kemungkinan pertemuan puncak Korea Utara-Jepun datang ketika kebimbangan bahawa Korea Utara mungkin meningkatkan aktiviti ujian senjatanya lebih lanjut dalam tahun pilihan di AS dan Korea Selatan. Pakar mengatakan Korea Utara mahu menggunakan persenjataan yang diperbesar untuk mendapatkan pengampunan dari AS seperti pengurangan sanksi.

“Walaupun Korea Utara mungkin menunggu pilihan di Korea Selatan dan Amerika Syarikat sebelum mengadakan diplomasi semula dengan negara-negara itu, ia mungkin mahu memperkukuhkan tangannya dengan membangunkan senjata dan memecah belahkan sekutu AS”, kata Leif-Eric Easley, profesor pengajian antarabangsa di Universiti Wanita Ewha di Seoul. “Kishida merasa keperluan politik untuk menangani isu penculikan dan oleh itu menunjukkan usaha diplomatik.”

Korea Utara yang termiskin juga mungkin memikirkan bantuan ekonomi Jepun yang mungkin diterimanya jika kedua-dua negara menormalisasikan hubungan mereka, kata ahli analisis Moon Seong Mook dengan Institut Penyelidikan Strategi Nasional Seoul. Beliau berkata Korea Utara mungkin mahu nilai semasa bantuan Jepun yang diterima Korea Selatan apabila kedua-dua negara menormalisasikan hubungan mereka pada tahun 1965 – $500 juta – atau lebih.

Moon berkata Kishida tidak mungkin membuat pengampunan terhadap isu penculikan atau program nuklear Korea Utara bertentangan dengan perasaan awam dan resolusi PBB masing-masing. Easley berkata pertemuan Kim-Kishida tidak mungkin kerana Pyongyang kelihatan tidak bersedia untuk menangani penculikan sejarah warganegara Jepun dan Tokyo tidak mampu melonggarkan sanksi terhadap Korea Utara.

Kementerian Luar Negeri Korea Selatan mengatakan Isnin ia berkomunikasi rapat dengan Jepun tentang hubungan Tokyo-Pyongyang dan isu nuklear Korea Utara. Ia berkata bahawa Korea Selatan, AS dan Jepun bekerjasama rapat untuk mengembalikan Korea Utara ke jalan denuklarisasi.

senjata Korea Utara membentuk ancaman keselamatan utama kepada Jepun serta Korea Selatan dan Amerika Syarikat. Ketiga-tiga negara telah memperluas latihan gabungan tripartit mereka sebagai tindak balas kepada ujian senjata provokatif Korea Utara sejak 2022. Jepun dan Korea Selatan adalah dua sekutu kunci Amerika Syarikat di rantau ini, bersama-sama menjadi tuan rumah kira-kira 80,000 tentera AS di wilayah mereka.

Awal Isnin, media negara Korea Utara melaporkan bahawa Kim Jong Un menyelia latihan kereta kebal dan menggalakkan pasukan berperisai untuk menajamkan persiapan perang menghadapi ketegangan yang meningkat dengan Korea Selatan.

Walaupun kebanyakan pakar meragui Kim benar-benar sedang mempersiapkan perang, pegawai Korea Selatan telah mengangkat kemungkinan provokasi lebih kecil di kawasan sempadan, termasuk sempadan laut barat yang dipertikaikan antara Korea di mana pertempuran berdarah pernah berlaku pada tahun-tahun sebelumnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.